panetone jotis anoigma1
clock icon
1:20'

Πανετόνε με φρούτα κόντιτα

Υλικά

  • 650 γρ. (5 1/3 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 50 γρ. (2 κυβάκια) Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ
  • 280 γρ. (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
  • 125 ml (3/5 φλιτζ. τσαγιού) χλιαρό γάλα
  • 120 γρ. κρόκοι αυγών
  • 4 αυγά
  • 6 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι
  • 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο φρέσκο, λιωμένο και χλιαρό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • 150 γρ. (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) φρούτα κόντιτα σε κύβους
  • 100 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) σταφίδες ξανθές
  • 100 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) σταφίδες μαύρες

Φτιάχνουμε ένα χριστουγεννιάτικο πανετόνε, χρησιμοποιώντας Αλεύρι για Όλες τι Χρήσεις και Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ, για να φέρουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα στο τραπέζι μας!

Τοποθετούμε 150 γραμμάρια (11/3 φλιτζάνι τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ, 30 γραμμάρια (2 κουταλιές σούπας) ζάχαρη και το γάλα στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει. 
Βάζουμε 250 γραμμάρια ζάχαρη (1/4 φλιτζάνι τσαγιού), τους κρόκους των αυγών, τα αυγά, το αλάτι, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ζεσταθούν λίγο. Τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ και συγχρόνως προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε λίγο μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.
Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα κόντιτα και τις σταφίδες και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τη ζύμη με μία σπάτουλα μέχρι να «πέσει».
Τη βάζουμε πάλι σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και τα βάζουμε σε 2 στρογγυλές ψηλές φόρμες με διάμετρο 20 εκατοστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1 ώρα περίπου.

Διαδικασία

Βήμα 1

Τοποθετούμε 150 γραμμάρια (11/3 φλιτζάνι τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη Φρέσκια Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ, 30 γραμμάρια (2 κουταλιές σούπας) ζάχαρη και το γάλα στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει. 

Βήμα 2

Βάζουμε 250 γραμμάρια ζάχαρη (1/4 φλιτζάνι τσαγιού), τους κρόκους των αυγών, τα αυγά, το αλάτι, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ζεσταθούν λίγο. Τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ και συγχρόνως προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε λίγο μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.

Βήμα 3

Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα κόντιτα και τις σταφίδες και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τη ζύμη με μία σπάτουλα μέχρι να «πέσει».

Βήμα 4

Τη βάζουμε πάλι σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και τα βάζουμε σε 2 στρογγυλές ψηλές φόρμες με διάμετρο 20 εκατοστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1 ώρα περίπου.