Η πανακότα (Panna Cotta) είναι ένα εκλεπτυσμένο, κρεμώδες ιταλικό επιδόρπιο από την περιοχή του Πιεμόντε, φτιαγμένο από γλυκιά κρέμα που πήζει με ζελατίνη και μορφοποιείται, και σερβίρεται συχνά με σάλτσα από μούρα ή καραμέλα
Υλικά
- 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 120 ml γάλα
- 100 γρ ζάχαρη
- 1 βανίλια (ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα)
- 10 γρ φύλλα ζελατίνης
- 300 γρ φράουλες
- 3 - 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Μερίδες: 6
Για την πανακότα
Για τη σάλτσα φράουλας
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό για 5' να μαλακώσουν. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μέτρια φωτιά. Δεν πρέπει να βράσουν∙ απλώς να κάψουν καλά. Μόλις το μείγμα είναι ζεστό, αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τη ζελατίνη και τη διαλύουμε μέσα στην καυτή κρέμα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει τελείως διάφανη. Αδειάζουμε το μείγμα σε φορμάκια ή ποτήρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερις ώρες να σταθεροποιηθούν.
Βήμα 2
Για τη σάλτσα, καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε στη μέση. Τις βάζουμε σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και τις σιγομαγειρεύουμε 5 - 6', μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα ζουμιά τους. Πολτοποιούμε ελαφρά με ένα πιρούνι ή ραβδομπλέντερ, ανάλογα με το πόσο «κομμάτια» θέλουμε τη σάλτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βήμα 3
Σερβίρουμε την πανακότα ξεφορμάροντας ή μέσα στο ποτήρι και προσθέτουμε από πάνω άφθονη σάλτσα φράουλας.