Τα φύλλα ζελατίνης είναι από τα πιο συνηθισμένα υλικά της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής, αφού δίνουν υπέροχη υφή σε πολλές παρασκευές, όπως οι μους, τα ζελέ.

Παλαιότερα τα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά οι επαγγελματίες, αλλά πλέον μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε φύλλα ζελατίνης σε όλα τα καταστήματα με είδη διατροφής και στα σουπερμάρκετ σε συσκευασίες των 10 και των 20 γραμμαρίων (6 ή 12 φύλλα)

Είναι πολύ εύχρηστα και αν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε, θα δείτε ότι τα γλυκά σας θα αποκτήσουν άλλη υφή και εμφάνιση.

Χρειάζεται μόνο προσοχή στις ποσότητες, όπως σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής θα πρέπει να ακολουθήσετε τη δοσολογία με ακρίβεια γραμμαρίου.

Ακολουθούν μερικές απλές οδηγίες για να χρησιμοποιήσουμε σωστά τα φύλλα ζελατίνης και να δημιουργήσουμε με επιτυχία τα πιο ανάλαφρα και γευστικά επιδόρπια.

Πρώτα απ’ όλα, μουλιάζουμε τα φύλλα τα σε ένα μπολ με χλιαρό προς το κρύο νερό. Αν το νερό είναι πολύ ζεστό, τα φύλλα θα λιώσουν, ενώ αν είναι παγωμένο, θα σπάσουν. Αν δεν χωράνε στο μπολ ολόκληρα, μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση με το ψαλίδι.

Θα δούμε ότι τα φύλλα γίνονται σαν μια διάφανη μεμβράνη. Παίρνουμε στα χέρια μας τη μεμρβάνη και την στύβουμε απαλά να φύγει το πολύ νερό. Στη συνέχεια την προσθέτουμε στην παρασκευή που θέλουμε να πήξει, η οποία πρέπει να είναι σε μέτρια προς ζεστή θερμοκρασία. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει η ζελατίνα.

Στη συνέχεια, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μείγμα στο ψυγείο και να περιμένουμε όσο χρόνο χρειάζεται.

Σημείωση
Το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και με τη ζελατίνη σε σκόνη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα την ανακατέψουμε με χλιαρό νερό, στις αναλογίες που αναγράφονται στη συσκευασία.