pagomeni-poutiga-me-petimezi
clock icon
20'

Παγωµένη πουτίγκα µε γιαούρτι, πετιµέζι και πράσινο νεραντζάκι

Υλικά

  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλιτζάνι πετιµέζι
  • 6 φύλλα ζελατίνας µικρά (κατάλληλα για 1/2 λίτρο υγρού)
  • 8 πράσινα νεραντζάκια (γλυκό του κουταλιού)

Ένα υπέροχο, δροσερό γλυκό, με ελαφρώς υπόπικρη γεύση λόγω των νεραντζιών. Ωστόσο, το πετιμέζι του προσθέτει μια διακριτική γεύση καραμέλας και η αναμονή μέχρι να ετοιμαστεί πραγματικά αξίζει.

Σε ένα µπολ µε κρύο νερό µαλακώνετε τα φύλλα της ζελατίνας. Σε ένα µικρό κατσαρολάκι βάζετε να ζεσταθεί μισό νεροπότηρο νερό.
Σε ένα µεγάλο µπολ ρίχνετε το γιαούρτι και το πετιµέζι και ανακατεύετε καλά µέχρι να γίνει ένα ενιαίο µίγµα.
Στύβετε τις µαλακωµένες ζελατίνες και τις ρίχνετε στο νερό που ζεστάνατε. Ανακατεύετε µέχρι να διαλυθούν. Στη συνέχεια, ρίχνετε το νερό µε τις διαλυµένες ζελατίνες µέσα στο γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά και, επειδή το γιαούρτι θα σας κόψει ελαφρά λόγω του ζεστού νερού, θα το βάλετε στο µπλέντερ λίγο λίγο και θα το χτυπήσετε µέχρι να γίνει οµοιογενές.
Μεταφέρετε το µίγµα σε µια φόρµα στρογγυλή και αφήνετε την πουτίγκα στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον στο πάνω ράφι. Παίρνετε τα νεραντζάκια, τα κόβετε πρώτα στη µέση και µετά σε σπιρτόξυλα.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσµατος βγάζετε το γλυκό από το ψυγείο και το ξεφορµάρετε σε στρογγυλή πιατέλα. Ρίχνετε πάνω από το γλυκό τα σπιρτόξυλα από τα πράσινα νεραντζάκια και το σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα µπολ µε κρύο νερό µαλακώνετε τα φύλλα της ζελατίνας. Σε ένα µικρό κατσαρολάκι βάζετε να ζεσταθεί μισό νεροπότηρο νερό.

Βήμα 2

Σε ένα µεγάλο µπολ ρίχνετε το γιαούρτι και το πετιµέζι και ανακατεύετε καλά µέχρι να γίνει ένα ενιαίο µίγµα.

Βήμα 3

Στύβετε τις µαλακωµένες ζελατίνες και τις ρίχνετε στο νερό που ζεστάνατε. Ανακατεύετε µέχρι να διαλυθούν. Στη συνέχεια, ρίχνετε το νερό µε τις διαλυµένες ζελατίνες µέσα στο γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά και, επειδή το γιαούρτι θα σας κόψει ελαφρά λόγω του ζεστού νερού, θα το βάλετε στο µπλέντερ λίγο λίγο και θα το χτυπήσετε µέχρι να γίνει οµοιογενές.

Βήμα 4

Μεταφέρετε το µίγµα σε µια φόρµα στρογγυλή και αφήνετε την πουτίγκα στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον στο πάνω ράφι. Παίρνετε τα νεραντζάκια, τα κόβετε πρώτα στη µέση και µετά σε σπιρτόξυλα.

Βήμα 5

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσµατος βγάζετε το γλυκό από το ψυγείο και το ξεφορµάρετε σε στρογγυλή πιατέλα. Ρίχνετε πάνω από το γλυκό τα σπιρτόξυλα από τα πράσινα νεραντζάκια και το σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb