Παραδοσιακό έδεσμα της Σαντορίνης για μεζέ ή πρώτο πιάτο. Γίνεται με μικρά, άνυδρα ντοματάκια που αφθονούν στο νησί, πάντα ψιλοκομμένα και ποτέ τριμμένα, ανακατεμένα με μπόλικα κρεμμύδια και μυρωδικά.
Υλικά
- 1 κιλό ντοματάκια άνυδρα σφιχτά, ώριμα
- 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλεύρι όσο πάρει
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- καππαρόφυλλα για γαρνίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Αν δεν έχετε άνυδρα ντοματάκια, χρησιμοποιείστε κανονικές σφιχτές ντομάτες. Τις ψιλοκόβετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 1 ώρα περίπου. Μετά τις ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε και ψιλοκόβετε τα ντοματάκια. Τα ανακατεύετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνετε και βάζετε τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας σφιχτός χυλός σαν πηχτό μέλι.Βήμα 2
Βάζετε το χυλό στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε, αν βγάλει υγρά, να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα.Βήμα 3
Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι και ρίχνετε το μίγμα κουταλιά κουταλιά. Όταν οι ντοματοκεφτέδες ψηθούν από τη μία πλευρά, τους γυρίζετε μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη.Βήμα 4
Τους αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρετε χλιαρούς ή ζεστούς, γαρνιρισμένους με καππαρόφυλλα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή