xalvas-fwlies
clock icon
60'

Νηστίσιμα καλαθάκια με μους χαλβά

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • σησαμέλαιο ή αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
  • 400 ml κρέμα φυτική
  • 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι ή άλλο της επιλογής σας
  • 6 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 100 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
  • Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. χαλβά του μπακάλη σπασμένο με πιρούνι
  • 1 μικρό παστέλι σουσαμιού ψιλοκομμένο

Tips

  • Αντί για παστέλι σουσαμιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδάλου ή φιστικιού.

Αγαπημένο επιδόρπιο για τα νηστίσιμα τραπέζια, που εντυπωσιάζει με τη γεύση και την εμφάνιση του.

Για τη μους: Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική κρέμα για 5 λεπτά να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε το λικέρ και χτυπάμε λίγο ακόμη. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το ταχίνι. Χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να πήξει η μους.
Λιώνουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και τη ρίχνουμε στη μους ταχινιού. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μια δυο τρεις φορές, ίσα να ενωθεί σε κάποια σημεία, αλλά όχι να ομογενοποιηθεί εντελώς. Τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί λίγο.
Για τα καλαθάκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βάζουμε το φύλλο στον πάγκο σας με τη μεγάλη πλευρά κάθετα μπροστά μας. Το κόβουμε πρώτα κάθετα σε τρεις λωρίδες και μετά οριζόντια δημιουργώντας τετράγωνα μαντηλάκια.
Παίρνουμε 12 ραμκέν (πορσελάνινα μικρά μπολάκια) και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λάδι. Τοποθετούμε ένα μαντηλάκι καλύπτοντας πάτο και πλαϊνά του σκεύους, το λαδώνουμε κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τρεις ή τέσσερις φορές, τοποθετώντας στο καθένα μπολάκι από τέσσερα ή πέντε φύλλα και δημιουργώντας 12 βάσεις από φύλλο. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο τις βγάζουμε να κρυώσουν σε σύρμα μέσα στο ραμκέν.
Γεμίζουμε τα καλαθάκια με τη μους χαλβά και διακοσμούμε από πάνω με σπασμένο χαλβά και παστέλι.
Φωτογραφία - Food styling: Δημήτρης Κοπαράνης

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη μους: Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική κρέμα για 5 λεπτά να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε το λικέρ και χτυπάμε λίγο ακόμη. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το ταχίνι. Χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να πήξει η μους.

Βήμα 2

Λιώνουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και τη ρίχνουμε στη μους ταχινιού. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μια δυο τρεις φορές, ίσα να ενωθεί σε κάποια σημεία, αλλά όχι να ομογενοποιηθεί εντελώς. Τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί λίγο.

Βήμα 3

Για τα καλαθάκια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βάζουμε το φύλλο στον πάγκο σας με τη μεγάλη πλευρά κάθετα μπροστά μας. Το κόβουμε πρώτα κάθετα σε τρεις λωρίδες και μετά οριζόντια δημιουργώντας τετράγωνα μαντηλάκια.

Βήμα 4

Παίρνουμε 12 ραμκέν (πορσελάνινα μικρά μπολάκια) και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λάδι. Τοποθετούμε ένα μαντηλάκι καλύπτοντας πάτο και πλαϊνά του σκεύους, το λαδώνουμε κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τρεις ή τέσσερις φορές, τοποθετώντας στο καθένα μπολάκι από τέσσερα ή πέντε φύλλα και δημιουργώντας 12 βάσεις από φύλλο. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο τις βγάζουμε να κρυώσουν σε σύρμα μέσα στο ραμκέν.

Βήμα 5

Γεμίζουμε τα καλαθάκια με τη μους χαλβά και διακοσμούμε από πάνω με σπασμένο χαλβά και παστέλι.

Φωτογραφία - Food styling: Δημήτρης Κοπαράνης