midia-dolma71-175485studiopaterakis

Υλικά

  • 40 μύδια μεγάλα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ⅔ φλιτζανιού ρύζι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζανιού κουκουνάρια
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη
  • ⅔ κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα μέντα ή δυόσμο, αποξηραμένα
  • λίγη κανέλα (στη μύτη του μαχαιριού)
  • 1 φλιτζάνι ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 φλιτζάνια ζωμό ψαριού ή λαχανικών ή νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα γεμιστά μύδια ντολμά είναι κλασικό πιάτο της πολίτικης κουζίνας και μάλιστα, θεωρείται από τις πιο κλασικές street food επιλογές που μπορείς να βρεις στην Πόλη.

Καθαρίζετε τα μύδια ξύνοντάς τα με μαχαίρι. Τα ξεπλένετε καλά και τα βράζετε σε λίγο νερό μέχρι να ανοίξουν. Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Με κοφτερό μαχαίρι τα χωρίζετε στα δύο και κρατάτε το κέλυφος στο οποίο είναι κολλημένο το μύδι.
Για τη γέμιση: Ξεπλένετε το ρύζι με νερό. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε και τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζετε όλα μαζί για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε το ρύζι, το μαϊντανό και τη μέντα, τις σταφίδες, την κανέλα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το νερό (ή το ψαρόζουμο ή το ζουμί που έβρασαν τα μύδια, καλά σουρωμένο). Αλατοπιπερώνετε.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να απορροφηθεί το υγρό.
Με κουταλάκι γεμίζετε τα μύδια ένα ένα και τα σερβίρετε με ροδέλες λεμονιού, πασπαλισμένα με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα μύδια ξύνοντάς τα με μαχαίρι. Τα ξεπλένετε καλά και τα βράζετε σε λίγο νερό μέχρι να ανοίξουν. Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Με κοφτερό μαχαίρι τα χωρίζετε στα δύο και κρατάτε το κέλυφος στο οποίο είναι κολλημένο το μύδι.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: Ξεπλένετε το ρύζι με νερό. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε και τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζετε όλα μαζί για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε το ρύζι, το μαϊντανό και τη μέντα, τις σταφίδες, την κανέλα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το νερό (ή το ψαρόζουμο ή το ζουμί που έβρασαν τα μύδια, καλά σουρωμένο). Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να απορροφηθεί το υγρό.

Βήμα 4

Με κουταλάκι γεμίζετε τα μύδια ένα ένα και τα σερβίρετε με ροδέλες λεμονιού, πασπαλισμένα με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή