Τα μύδια εδώ συνδυάζονται με πράσα και καυτερή πιπεριά, δίνοντας μια πικάντικη νότα στη γεύση τους.
Υλικά
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 πράσα, σε κομμάτια των 2εκ.
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 300ml ζωμό κοτόπουλο, φρέσκο ή ψυγείου
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κιλό μύδια με κέλυφος, καθαρισμένα
- 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό ξηρό
- 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
- 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Σερβίρετε τα μύδια με το πράσο μέσα σε ένα χωριάτικο καρβέλι ψωμί από το οποίο έχετε αφαιρέσει την ψίχα. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε μαζί με το πράσο στο σοτάρισμα 60γρ. ψιλοκομμένο σαλάμι Λευκάδος για πιο καπνιστό αποτέλεσμα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε τα πράσα και το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο και μόλις κάψει το λάδι σοτάρετε για 2 λεπτά, ώστε να γυαλίσουν ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Σβήνετε με το ξίδι και αφήνετε λίγο να φύγει η αψάδα του.Βήμα 2
Προσθέτετε τον ζωμό, τον πελτέ και αφήνετε σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν τα πράσα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Ρίχνετε τα μύδια μαζί με το κρασί και το θυμάρι, ανακατεύετε απαλά, κλείνετε το τηγάνι με καπάκι και σιγομαγειρεύετε για 5-6 λεπτά.Βήμα 3
Ανοίγετε το καπάκι, ελέγχετε, αν άνοιξαν όλα τα μύδια (όσα δεν άνοιξαν τα πετάτε) και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Ελέγχετε για αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση