Μπαχαρέκια τσουρεκάκια σαν μάφιν που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά
- 120γρ. βούτυρο
- 250ml γάλα
- 15γρ. μαγιά νωπή
- 2 αβγά
- 50γρ. ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 450γρ. περίπου αλεύρι για τσουρέκι (περίπου)
- 100γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 150γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους
- 80γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- ½ κουτ. γλυκού αστεροειδή γλυκάνισο, σε σκόνη
- 60γρ. βούτυρο, σε κύβους
- 1 αβγό
- 2 κουτ. γλυκού γάλα
- ζάχαρη κρυσταλλική
Για το τσουρέκι
Για τη γέμιση
Για το ψήσιμο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το τσουρέκι: Ζεσταίνετε ελαφρώς το βούτυρο με το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα να γίνουν χλιαρά, προσθέτετε τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύετε να λιώσουν και τα κρατάτε στην άκρη.Βήμα 2
Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα ενώ προσθέτετε τα αβγά και το μίγμα της μαγιάς. Δυναμώνετε την ταχύτητα και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Στην περίπτωση που κολλάει προσθέτετε λίγο αλεύρι επιπλέον.Βήμα 3
Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου σε ζεστό περιβάλλον.Βήμα 4
Για τη γέμιση: Πολτοποιείτε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σαν πάστα. Κρατάτε τη γέμιση στην άκρη.Βήμα 5
Κόβετε τη ζύμη σε 12 μπαλίτσες, τις ανοίγετε με τα χέρια, τις γεμίζετε με την πάστα και τις ξανακλείνετε σε μπαλίτσες. Τοποθετείτε τα τσουρεκάκια σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για muffins, ένα σε κάθε θέση.Βήμα 6
Ανακατεύετε το αβγό με το γάλα, αλείφετε τα τσουρεκάκια, πασπαλίζετε με ζάχαρη, σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για 30 λεπτά περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και τα ψήνετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν, να γίνουν εσωτερικά και να πάρουν χρώμα. Αφήνετε να πέσει η ελαφρώς η θερμοκρασία και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb