Το κερκυραϊκό μπουρδέτο το χαρακτηρίζει η πάπρικα. Η συνταγή αυτή είναι μια πεντανόστιμη επιλογή για μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού ή ένα χορτοφαγικό πιάτο, αν αφαιρεθεί το ψάρι, κάτι που συνηθίζουν οι Κερκυραίοι.
Υλικά
- 1-1,5 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο
- 1 φλιτζ. λάδι
- 2 κουτ. σούπας κόκκινο πιπέρι (πάπρικα) καυτερό
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 μικρά κρεμμύδια ξερά, και 1-2 φρέσκα, ολόκληρα και κομμένα
- 5-6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκια ντομάτα ξεσποριασμένη, σε καρέ
- 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ
- 1 κιλό πατάτες, χοντρά κομμένες
- Αλάτι
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 1 κλαράκι φρέσκια ή ½ κουτ. γλυκού ξερή μαντζουράνα
- 250 ml χλιαρό νερό, να καλυφθεί ίσα-ίσα το φαγητό
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Μαϊντανός
Tips
- Παράφραση του Βενετσιάνικου “brodetto” (ζωμός), το κερκυραϊκό μπουρδέτο το χαρακτηρίζει η πάπρικα -κόκκινο πιπέρι- που υπάρχει σε καυτερή, καπνιστή και γλυκιά εκδοχή, και θεωρείται ότι έφτασε με τους πρόσφυγες. Η συνταγή αυτή είναι μια πεντανόστιμη επιλογή για μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού, ή ένα χορτοφαγικό πιάτο αν αφαιρεθεί το ψάρι, κάτι που συνηθίζουν οι Κερκυραίοι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε το φρέσκο ψάρι σε μερίδες, το βάζουμε σε τρυπητό (αν έχουμε παστό μπακαλιάρο, τον ξαλμυρίζουμε 24 ώρες, αλλάζοντας δυο νερά).
Βήμα 2
Σε πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε την πάπρικα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά, να απελευθερωθεί το άρωμά της, χωρίς να καεί.
Βήμα 3
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ κι ανακατώνουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πατάτες, το πιπέρι, και αλάτι αν έχουμε φρέσκο μπακαλιάρο. Όχι στον παστό. Καλύπτουμε το φαγητό ίσα-ίσα με χλιαρό νερό και σιγοβράζουμε για 25-30’, με το καπάκι.
Βήμα 4
Τοποθετούμε το ψάρι πάνω από τις πατάτες και ψήνουμε για άλλα 20-25’, ωσότου δέσει η σάλτσα. Γαρνίρουμε με μαϊντανό στο σερβίρισμα. Καλή όρεξη!