Ένας εναλλακτικός μουσακάς με ρεβίθια και κιμά, που ξεχειλίζει νοστιμιά σε κάθε μπουκιά.
Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες μακρόστενες, αργείτικες
- 300γρ. αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1½ ποτήρι του νερού ρεβίθια βρασμένα
- 2 μεγάλες ντομάτες πολτοποιημένες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες χοντρές κατά μήκος και τις αφήνουμε 1 ώρα σε λεκάνη με κρύο νερό. Τις στραγγίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε. Τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο, την κανέλα και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα και τα ρεβίθια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα ταψί, στρώνουμε τη βάση με τις μισές μελιτζάνες, στη μέση τον κιμά με τα ρεβίθια και τελειώνουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά και μόλις κρυώσει το σερβίρουμε σε μία πιατέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina & Olivia Webb