mostra
clock icon
40'

Μόστρα Μυκόνου και ταραμάς σαλάτα

Υλικά

    Για τη μόστρα

  • 4 παξιμάδια σταρένια
  • 2 φλιτζάνια ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή σε κυβάκια
  • κοπανιστή Μυκόνου
  • 4-5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Για τον ταραμά

  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. ταραμά άσπρο
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (ή κατά βούληση)

Tips

  • Μόστρα: μονάδα μέτρησης παξιμαδιού (1 μόστρα = 1 παξιμάδι)

Η Μόστρα είναι παραδοσιακός μεζές της Μυκόνου και εδώ τον απολαμβάνουμε με ταραμά σαλάτα.

Για τη μόστρα: Αφήνετε την κοπανιστή εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Μουσκεύετε ελαφρά τα παξιμάδια. Τα αφήνετε να στεγνώσουν για λίγο και τα σκεπάζετε με κοπανιστή. Ρίχνετε από πάνω την τριμμένη ντομάτα και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.
Για τον ταραμά: Ζεσταίνετε το λάδι και, ανακατεύοντας συνεχώς, μαραίνετε πρώτα το ξερό κρεμμύδι και μετά τα φρέσκα, μέχρι να μαλακώσουν. Αραιώνετε τον ταραμά σε λίγο νερό και περιχύνετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια.
Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Περιχύνετε με χυμό λεμονιού, σβήνετε τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη μόστρα: Αφήνετε την κοπανιστή εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Μουσκεύετε ελαφρά τα παξιμάδια. Τα αφήνετε να στεγνώσουν για λίγο και τα σκεπάζετε με κοπανιστή. Ρίχνετε από πάνω την τριμμένη ντομάτα και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Για τον ταραμά: Ζεσταίνετε το λάδι και, ανακατεύοντας συνεχώς, μαραίνετε πρώτα το ξερό κρεμμύδι και μετά τα φρέσκα, μέχρι να μαλακώσουν. Αραιώνετε τον ταραμά σε λίγο νερό και περιχύνετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια.

Βήμα 3

Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Περιχύνετε με χυμό λεμονιού, σβήνετε τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή