Η Μόστρα είναι παραδοσιακός μεζές της Μυκόνου και εδώ τον απολαμβάνουμε με ταραμά σαλάτα.
Υλικά
- 4 παξιμάδια σταρένια
- 2 φλιτζάνια ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή σε κυβάκια
- κοπανιστή Μυκόνου
- 4-5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 200γρ. ταραμά άσπρο
- 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (ή κατά βούληση)
Για τη μόστρα
Για τον ταραμά
Tips
- Μόστρα: μονάδα μέτρησης παξιμαδιού (1 μόστρα = 1 παξιμάδι)
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη μόστρα: Αφήνετε την κοπανιστή εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Μουσκεύετε ελαφρά τα παξιμάδια. Τα αφήνετε να στεγνώσουν για λίγο και τα σκεπάζετε με κοπανιστή. Ρίχνετε από πάνω την τριμμένη ντομάτα και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.Βήμα 2
Για τον ταραμά: Ζεσταίνετε το λάδι και, ανακατεύοντας συνεχώς, μαραίνετε πρώτα το ξερό κρεμμύδι και μετά τα φρέσκα, μέχρι να μαλακώσουν. Αραιώνετε τον ταραμά σε λίγο νερό και περιχύνετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια.Βήμα 3
Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Περιχύνετε με χυμό λεμονιού, σβήνετε τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή