Το μοσχαράκι σιγομαγειρεύεται σε κλασικό μεξικάνικο adobo (σάλτσα) με κάστανα και γαλομυζηθρα. Από όλη τη συνταγή το μόνο δύσκολο είναι η υπομονή μέχρι να το δοκιμάσετε!
Υλικά
- 3 περίπου κιλά μοσχάρι οσομποὐκο (μοσχαρίσιο κότσι) μαζί με το κόκκαλο κομμένο σε φέτες
- 200 γρ. κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 300 γρ. μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα
- 300 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στην μέση, χωρίς σπόρους και κοτσάνια
- 50 γρ. φρέσκιες κόκκινες πιπεριές τσἰλι, χωρίς σπόρους και κοτσάνια
- 700 γρ. κάστανα μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση Κρήτης, καθαρισμένα και βρασμένα
- 4 μεσαίες σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
- ½ ξυλαράκι κανέλας
- 3 φυλλαράκια δάφνης
- 250 γρ. γαλομυζήθρα
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τα κάστανα τα χαράσσουμε στις άκρες αφήνοντας το κάτω μέρος τους και τα βάζουμε στο φούρνο σε πολύ δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την γαλομυζηθρα με ξὐγαλο Σητείας ή οποιοδήποτε κρεμώδες κατσικίσιο τυρί.
- Για περισσότερη φρεσκάδα μπορούμε να γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ροδίζουμε σε ελαιόλαδο τα κομμάτια του μοσχαριού. Φτιάχνουμε το adobo (σάλτσα) ακολουθώντας τα εξής βήματα: σε ρηχό τηγάνι χωρίς λάδι καίμε από όλες τις πλευρές τα κρεμμύδια, τις ντομάτες. τις πιπεριές και το σκόρδο με αυτή τη σειρά ανακατεύοντας συνέχεια. Αφού κρυώσουν πολτοποιούμε σε μπλέντερ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια φίνα σάλτσα.Βήμα 2
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το μοσχάρι, την σάλτσα, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερὠνουμε και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες περίπου. Σερβίρουμε βάζοντας στην βάση τα κάστανα και πάνω τη σάλτσα με το μοσχάρι χωρίς το κόκκαλο. Γαρνίρουμε με γαλομυζήθρα.Φωτογραφία: light.and.pixel