giotis milopita pagoto
clock icon
1:20'

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη και παγωτό βανίλια

Υλικά

    Για τη ζύμη:

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • Για τη γέμιση:

  • 4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

Tips

  • Αν θέλετε, συνοδεύετε τη μηλόπιτα με παγωτό βανίλια.

Mια υπέροχη μηλόπιτα φτιαγμένη με ωραία, τριφτή ζύμη και πλούσια αρωματική γέμιση από ξυσμένα μήλα.

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.
Κάνετε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου.
Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Προσοχή μην το παραζυμώσετε.
Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC.
Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το κονιάκ και τη ζάχαρη.
Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, σε ένα μεγάλο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και σε ένα μικρότερο.
Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη λίγη ποσότητα από το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης και στρώνετε τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνετε να πάει παντού.
Τέλος, σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη τρίβοντάς την από πάνω με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με κομματάκια ζύμης.
Ψήνετε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Σερβίρετε τη μηλόπιτα κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας με κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.

Βήμα 2

Κάνετε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου.

Βήμα 3

Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Προσοχή μην το παραζυμώσετε.

Βήμα 4

Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC.

Βήμα 5

Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το κονιάκ και τη ζάχαρη.

Βήμα 6

Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, σε ένα μεγάλο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και σε ένα μικρότερο.

Βήμα 7

Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη λίγη ποσότητα από το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης και στρώνετε τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνετε να πάει παντού.

Βήμα 8

Τέλος, σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη τρίβοντάς την από πάνω με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με κομματάκια ζύμης.

Βήμα 9

Ψήνετε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Βήμα 10

Σερβίρετε τη μηλόπιτα κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας με κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα.