MILLEFEUILLE-3
clock icon
60'

Μιλφέιγ με κρέμα και φράουλες

Υλικά

  • 1 πακέτο σφολιάτα
  • 2 αβγά χτυπημένα με λίγο νερό, 4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • Για την κρέμα

  • 2 αβγά
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 κουτ. κοφτό μαστίχα σε σκόνη
  • 1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη
  • 500γρ. τυρί κρέμα
  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • Για το σερβίρισμα

  • ½ κιλό φράουλες ψιλοκομμένες, λίγη ζάχαρη άχνη

Το κλασικό γαλλικό γλυκάκι με τα «1000» τραγανά φύλλα, όπως λέει και το όνομά του, σε μία από τις απολαυστικότερες εκδοχές του, με βελούδινη κρέμα τυριού και ολόφρεσκες φράουλες.

Αποψύχετε τη σφολιάτα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στο προϊόν και μετά ισιώνετε τα φύλλα ελαφρώς με τον πλάστη. Στρώνετε δύο ταψιά με λαδόκολλα και τοποθετείτε 1 φύλλο σφολιάτας στο κάθε ένα. Με ένα μαχαίρι χαράζετε το κάθε φύλλο με κάθετες χαρακιές κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, δημιουργώντας έτσι τέσσερις λωρίδες. Έπειτα, κάνετε και τρεις οριζόντιες χαρακιές ώστε να δημιουργήσετε δεκαέξι ίσα κομμάτια. Τα τρυπάτε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Με ένα πινέλο τα αλείφετε με το χτυπημένο αβγό και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: βάζετε τη ζάχαρη να βράσει σε κατσαρολάκι με τέσσερις κουταλιές της σούπας νερό και παράλληλα χτυπάτε τα αβγά στο μίξερ. Δύο λεπτά αφού πάρει βράση το σιρόπι το ρίχνετε καυτό στα αβγά με ροή σαν κορδόνι και με το μίξερ σε λειτουργία. Όταν κρυώσουν τα αβγά προσθέτετε τη μαστίχα και το τυρί κρέμα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα αφράτο μίγμα.
Βάζετε τη ζελατίνη σε ένα μπρίκι με λίγο νερό και περιμένετε να φουσκώσει. Ρίχνετε λίγη από την κρέμα γάλακτος στη φουσκωμένη ζελατίνη και ανακατεύετε με κουτάλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Τέλος, ενώνετε τα τρία μίγματα (ζελατίνης, αβγών και κρέμας γάλακτος) και αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Για το σερβίρισμα, βάζετε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και στήνετε κάθε πιάτο ως εξής: ένα κομμάτι σφολιάτα, λίγη κρέμα, μερικές ψιλοκομμένες φράουλες, ένα κομμάτι σφολιάτα, κρέμα, θρυμματισμένη σφολιάτα, λίγη ζάχαρη άχνη και μία φράουλα κομμένη στη μέση.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αποψύχετε τη σφολιάτα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στο προϊόν και μετά ισιώνετε τα φύλλα ελαφρώς με τον πλάστη. Στρώνετε δύο ταψιά με λαδόκολλα και τοποθετείτε 1 φύλλο σφολιάτας στο κάθε ένα. Με ένα μαχαίρι χαράζετε το κάθε φύλλο με κάθετες χαρακιές κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, δημιουργώντας έτσι τέσσερις λωρίδες. Έπειτα, κάνετε και τρεις οριζόντιες χαρακιές ώστε να δημιουργήσετε δεκαέξι ίσα κομμάτια. Τα τρυπάτε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Με ένα πινέλο τα αλείφετε με το χτυπημένο αβγό και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: βάζετε τη ζάχαρη να βράσει σε κατσαρολάκι με τέσσερις κουταλιές της σούπας νερό και παράλληλα χτυπάτε τα αβγά στο μίξερ. Δύο λεπτά αφού πάρει βράση το σιρόπι το ρίχνετε καυτό στα αβγά με ροή σαν κορδόνι και με το μίξερ σε λειτουργία. Όταν κρυώσουν τα αβγά προσθέτετε τη μαστίχα και το τυρί κρέμα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα αφράτο μίγμα.

Βήμα 4

Βάζετε τη ζελατίνη σε ένα μπρίκι με λίγο νερό και περιμένετε να φουσκώσει. Ρίχνετε λίγη από την κρέμα γάλακτος στη φουσκωμένη ζελατίνη και ανακατεύετε με κουτάλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί.

Βήμα 5

Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Τέλος, ενώνετε τα τρία μίγματα (ζελατίνης, αβγών και κρέμας γάλακτος) και αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για 2-3 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 6

Για το σερβίρισμα, βάζετε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και στήνετε κάθε πιάτο ως εξής: ένα κομμάτι σφολιάτα, λίγη κρέμα, μερικές ψιλοκομμένες φράουλες, ένα κομμάτι σφολιάτα, κρέμα, θρυμματισμένη σφολιάτα, λίγη ζάχαρη άχνη και μία φράουλα κομμένη στη μέση.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb