21151005_04567_mila-gemista-me-maskarpone
clock icon
1:30'

Μήλα γεμιστά με κρέμα μασκαρπόνε και άρωμα κανέλας

Υλικά

  • 12 κόκκινα μήλα, μικρού ή μέτριου μεγέθους, γερά
  • 1 κουτ. σούπας καρφάκια γαρίφαλου
  • 2 μικρά ξυλάκια κανέλας
  • 1 λοβό βανίλιας (ανοιγμένο στη μέση κατά μήκος, ξυσμένα τα σποράκια)
  • 700γρ. ζάχαρη
  • 400ml κονιάκ
  • λίγη κανέλα σε σκόνη
  • Για την κρέμα τυριού

  • 500γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα

Το απόλυτο φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο γλυκό αρωματισμένο με τα αρώματα της κανέλας και το κρεμώδες μασκαρπόνε να το κάνουν πραγματικά ακαταμάχητο…

Πλένετε τα μήλα, τα σκουπίζετε και τα ξεφλουδίζετε. Στη συνέχεια αφαιρείτε τον πυρήνα με τα κουκούτσια. Σε κάθε μήλο καρφώνετε από 2-3 γαρίφαλα. Στερεώνετε τα μήλα όρθια, το ένα κολλητά στο άλλο, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα ξυλάκια κανέλας, τα σποράκια βανίλιας, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Συμπληρώνετε με όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη του υγρού να φτάσει μέχρι τη μέση των μήλων.
Ζεσταίνετε τα υλικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου, μέχρι τα μήλα να αποκτήσουν ένα βαθύ κοκκινωπό χρώμα. Βγάζετε τα μήλα με προσοχή με μια τρυπητή κουτάλα και δυναμώνετε τη φωτιά. Βράζετε τα υγρά που έχουν μείνει στην κατσαρόλα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσουν και να δημιουργηθεί ένα ωραίο σιρόπι.
Για την κρέμα μασκαρπόνε: Σε ένα μπολ ανακατεύετε με το σύρμα το μασκαρπόνε, την άχνη και την κανέλα μέχρι να φτιάξετε ένα αφράτο και λείο μίγμα. Γεμίζετε τα μήλα με την κρέμα με ένα μικρό κουταλάκι, αφήνοντας λίγη από την κρέμα να σκεπάσει την κορυφή κάθε μήλου. Μοιράζετε τα μήλα ανά δύο σε πιάτα. Γύρω τους ρίχνετε από μία δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι και πασπαλίζετε με λίγη σκόνη κανέλας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα μήλα, τα σκουπίζετε και τα ξεφλουδίζετε. Στη συνέχεια αφαιρείτε τον πυρήνα με τα κουκούτσια. Σε κάθε μήλο καρφώνετε από 2-3 γαρίφαλα. Στερεώνετε τα μήλα όρθια, το ένα κολλητά στο άλλο, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα ξυλάκια κανέλας, τα σποράκια βανίλιας, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Συμπληρώνετε με όσο νερό χρειαστεί ώστε η στάθμη του υγρού να φτάσει μέχρι τη μέση των μήλων.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε τα υλικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 1 ώρα περίπου, μέχρι τα μήλα να αποκτήσουν ένα βαθύ κοκκινωπό χρώμα. Βγάζετε τα μήλα με προσοχή με μια τρυπητή κουτάλα και δυναμώνετε τη φωτιά. Βράζετε τα υγρά που έχουν μείνει στην κατσαρόλα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσουν και να δημιουργηθεί ένα ωραίο σιρόπι.

Βήμα 3

Για την κρέμα μασκαρπόνε: Σε ένα μπολ ανακατεύετε με το σύρμα το μασκαρπόνε, την άχνη και την κανέλα μέχρι να φτιάξετε ένα αφράτο και λείο μίγμα. Γεμίζετε τα μήλα με την κρέμα με ένα μικρό κουταλάκι, αφήνοντας λίγη από την κρέμα να σκεπάσει την κορυφή κάθε μήλου. Μοιράζετε τα μήλα ανά δύο σε πιάτα. Γύρω τους ρίχνετε από μία δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι και πασπαλίζετε με λίγη σκόνη κανέλας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Tina Webb