melomakarona me sokolata
clock icon
1:10'

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος)
  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • ¼ φλιτζανιού μπράντι
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • Για το μέλωμα

  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 600γρ. Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ
  • Για το πασπάλισμα

  • καρυδόψιχα ψιλοτριμμένη

Τα μελομακάρονα είναι έτσι κι αλλιώς από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά, επικαλυμμένα με κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ όμως γίνονται το κορυφαίο γλύκισμα των γιορτών!

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.
Κοσκινίζετε το Μπέικιν Πάουντερ με το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και τα ρίχνετε λίγο-λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα, δίνοντάς τους σχήμα οβάλ. Λαδώνετε ένα ταψί και αραδιάζετε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι σε μία κατσαρόλα βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.
Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για 5-6 λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη αραδιασμένα στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε κατόπιν να κρυώσουν μέσα στο ταψί.
Λιώνετε την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε ένα ένα τα μελομακάρονα και τα βουτάτε στη λιωμένη σοκολάτα. Τα βγάζετε να στεγνώσουν σε λαδόκολλα και τα πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη καρυδόψιχα.
Τα τακτοποιείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος όταν σταθεροποιηθεί εντελώς η κουβερτούρα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και τα προσθέτετε.

Βήμα 2

Κοσκινίζετε το Μπέικιν Πάουντερ με το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και τα ρίχνετε λίγο-λίγο στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Μην παραζυμώνετε για να μη σφίξει η ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με το χέρι.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Πλάθετε με τη ζύμη τα μελομακάρονα, δίνοντάς τους σχήμα οβάλ. Λαδώνετε ένα ταψί και αραδιάζετε μέσα τα μελομακάρονα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι σε μία κατσαρόλα βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό λεμονιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε.

Βήμα 5

Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε για 5-6 λεπτά να κρυώσουν και τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όσο είναι ακόμη αραδιασμένα στο ταψί. Τα αφήνετε να μείνουν μερικά λεπτά και τα αναποδογυρίζετε. Αυτό το κάνετε δύο-τρεις φορές. Τα αφήνετε κατόπιν να κρυώσουν μέσα στο ταψί.

Βήμα 6

Λιώνετε την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε ένα ένα τα μελομακάρονα και τα βουτάτε στη λιωμένη σοκολάτα. Τα βγάζετε να στεγνώσουν σε λαδόκολλα και τα πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη καρυδόψιχα.

Βήμα 7

Τα τακτοποιείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος όταν σταθεροποιηθεί εντελώς η κουβερτούρα.