melomakarona-xronopoulou
clock icon
60'

Μελομακάρονα με σοκολάτα σε δύο εκδοχές

Υλικά

Tips

  • Όταν κάνουμε το ζυμάρι, προσοχή να μην το δουλέψουμε πολύ.
  • Αντί να βουτήξουμε τα μελομακάρονα στη σοκολάτα, μπορούμε απλώς να τα περιχύσουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα.

Τα αγαπημένα γλυκίσματα των Χριστουγέννων γίνονται ακόμη πιο λαχταριστά αν τα βουτήξετε στη σοκολάτα ή αν τους βάλετε μέσα σταγόνες σοκολάτας. Δοκιμάστε και τις δύο παραλλαγές χρησιμοποιώντας τα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ, για σίγουρη επιτυχία.

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθούν, ρίχνουμε τη ζάχαρη και, μόλις το σιρόπι πάρει βράση, το αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη στη φωτιά. Έπειτα το κατεβάζουμε, το ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τον χυμό του πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την Κουβερτούρα Γάλακτος σε σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ, την καρυδόψιχα και τα ανακατεύουμε. Σε ξεχωριστό σκεύος αναμιγνύουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το σιμιγδάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε σταδιακά το μίγμα του αλευριού στο μίγμα των υγρών, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να δημιουργήσουν μια κρούστα στο ψήσιμο (αν τα θέλουμε πιο τραγανά, τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα).

Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και, όσο ακόμη είναι καυτά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει, για περίπου μισό λεπτό. Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο καρύδι.

Για τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα, αφήνουμε πρώτα να στραγγίξουν καλά. Έπειτα, λιώνουμε την Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και την αφήνουμε εκτός φωτιάς να γίνει χλιαρή. Τέλος, με ένα πιρούνι βουτάμε τα μελομακάρονα στη χλιαρή κουβερτούρα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθούν, ρίχνουμε τη ζάχαρη και, μόλις το σιρόπι πάρει βράση, το αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη στη φωτιά. Έπειτα το κατεβάζουμε, το ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τον χυμό του πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την Κουβερτούρα Γάλακτος σε σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ, την καρυδόψιχα και τα ανακατεύουμε. Σε ξεχωριστό σκεύος αναμιγνύουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το σιμιγδάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε σταδιακά το μίγμα του αλευριού στο μίγμα των υγρών, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να δημιουργήσουν μια κρούστα στο ψήσιμο (αν τα θέλουμε πιο τραγανά, τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα).

Βήμα 4

Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και, όσο ακόμη είναι καυτά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει, για περίπου μισό λεπτό. Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο καρύδι.

Βήμα 5

Για τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα, αφήνουμε πρώτα να στραγγίξουν καλά. Έπειτα, λιώνουμε την Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και την αφήνουμε εκτός φωτιάς να γίνει χλιαρή. Τέλος, με ένα πιρούνι βουτάμε τα μελομακάρονα στη χλιαρή κουβερτούρα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή