melomakarona mantarini-anoigma
clock icon
1:30'

Μελομακάρονα με μανταρίνι από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

  • Για 3-3,5 κιλά
  • Για τα μελομακάρονα

  • 400 γρ. χυμό μανταρινιού
  • 530 γρ. ηλιέλαιο
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. άχνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/6 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 μανταρίνι, το ξύσμα
  • Για το σιρόπι και το τελείωμα

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 2 μανταρίνια, κομμένα στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι
  • καρύδια, χοντροκομμένα
  • μέλι, για το μέλωμα

Το κλασικό κι αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό με μια μικρή, ακόμη πιο αρωματική παραλλαγή. Αν προσθέσετε χυμό και ξύσμα μανταρινιού, ακολουθώντας τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, θα έχετε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα μανταρίνια και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσουν για 1΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μελομακάρονα: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μία επιφάνειά τους σε τρίφτη για να αποκτήσει σχεδιάκι. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30΄ έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι για περίπου 1΄ γυρίζοντάς τα με μια κουτάλα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα μανταρίνια και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσουν για 1΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2

Μελομακάρονα: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).

Βήμα 3

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μία επιφάνειά τους σε τρίφτη για να αποκτήσει σχεδιάκι. Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30΄ έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 4

Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι για περίπου 1΄ γυρίζοντάς τα με μια κουτάλα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης