Μια αλλιώτικη μελιτζανοσαλάτα, όπου το σκόρδο ψήνεται μαζί με τη μελιτζάνα για να δώσει μια πιο βελούδινη, απαλή γεύση.
Υλικά
- 3 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες
- 1 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1-2 κουτ. σούπας ξίδι
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
- 9 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- χυμός 1 λεμονιού
- ελιές για το γαρνίρισμα
- αλάτι
Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε ή να αντικαταστήσετε τα αρωματικά με φρέσκια ρίγανη, θυμάρι ή ψιλοκομμένο, φρέσκο κόλιανδρο.
- Όταν το σκόρδο ψήνεται ολόκληρο στο φούρνο έχει πιο ήπια γεύση απ’ ό,τι όταν προστίθεται φρέσκο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε και σκουπίζετε τις μελιτζάνες. Τις χαράζετε κάθετα στη μέση και τις αλείφετε με το χυμό λεμονιού.Βήμα 2
Βάζετε τρεις σκελίδες σκόρδο στη σχισμή κάθε μελιτζάνας και ψήνετε στο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά ή στο γκριλ, γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές, μέχρι να μαλακώσουν.Βήμα 3
Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες. Αφαιρείτε τους σπόρους, αν είναι μεγάλοι, και τις αφήνετε λίγο να στραγγίξουν.Βήμα 4
Πολτοποιείτε τις μελιτζάνες με πιρούνι και προσθέτετε τα καρύδια, το ξίδι, αλάτι, το μαϊντανό και το βασιλικό. Σερβίρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με ελιές.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey