melitzanopita
clock icon
2:0'

Μελιτζανόπιτα με σπιτικό φύλλο

Υλικά

    Για το φύλλο

  • 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. αλεύρι ολικής
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ξίδι ή ρακή
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Για τη γέμιση

  • μελιτζάνες μακρόστενες, σε ροδέλες
  • σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα τριμμένη μαζί με κασέρι ή ό,τι κίτρινα τυριά σας βρίσκονται
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Προαιρετικά, μαζί με τα τυριά μπορείτε να προσθέσετε και μια ψιλοκομμένη ντοματούλα, χωρίς τη φλούδα, αφού τη στύψετε καλά από τα ζουμιά της.
  • Αν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση να ανοίξετε φύλλο, η φίνα γεύση αυτής της πίτας ταιριάζει πολύ και με το φύλλο κρούστας. Σε αυτή την περίπτωση θα βάλετε 4 φύλλα πάνω και 4 κάτω, φροντίζοντας να λαδώσετε καλά το κάθε ένα ξεχωριστά.

Η μελιτζανόπιτα γίνεται ακόμη νοστιμότερη με τις μαύρες, μακρόστενες, όψιμες μελιτζάνες του φθινοπώρου.

Για τη ζύμη: Βάζετε όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια. Στην αρχή ζυμώνετε στο μπολ, μετά μεταφέρετε τη ζύμη για να τη δουλέψετε στον πάγκο της κουζίνας. Την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση της πίτας.
Για τη γέμιση: Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες με το κρεμμύδι, αφού τις αλατίσετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν. Αν διαλυθούν στο ψήσιμο, δεν μας πειράζει καθόλου.
Προς το τέλος ρίχνετε και το σκόρδο. Κατεβάζετε τις μελιτζάνες από τη φωτιά, τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο, κι όπως είναι στο τηγάνι τις ανακατεύετε καλά με τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τα τυριά, τα αβγά και το πιπέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χωρίζετε τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίγετε με τον πλάστη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο τα δύο πρώτα φύλλα.
Λαδώνετε ένα ταψί (προτιμήστε ένα στρογγυλό, ρηχό αλουμινένιο), στρώνετε τσαλακωμένα τα δύο φύλλα και απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση. Ανοίγετε άλλα δύο φύλλα και σκεπάζετε τη γέμιση με αυτά πάλι τσαλακωμένα. Λαδώνετε καλά την επιφάνεια, ειδικά στις γωνίες του κόθρου και ραντίζετε με νερό. Ψήνετε την πίτα στό φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Βάζετε όλα τα υλικά σε μπολ και ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη, πολύ απαλή, που να ζυμώνεται χωρίς καμία προσπάθεια, στο σημείο ακριβώς που ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια. Στην αρχή ζυμώνετε στο μπολ, μετά μεταφέρετε τη ζύμη για να τη δουλέψετε στον πάγκο της κουζίνας. Την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση της πίτας.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες με το κρεμμύδι, αφού τις αλατίσετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν. Αν διαλυθούν στο ψήσιμο, δεν μας πειράζει καθόλου.

Βήμα 3

Προς το τέλος ρίχνετε και το σκόρδο. Κατεβάζετε τις μελιτζάνες από τη φωτιά, τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο, κι όπως είναι στο τηγάνι τις ανακατεύετε καλά με τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τα τυριά, τα αβγά και το πιπέρι.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χωρίζετε τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίγετε με τον πλάστη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο τα δύο πρώτα φύλλα.

Βήμα 5

Λαδώνετε ένα ταψί (προτιμήστε ένα στρογγυλό, ρηχό αλουμινένιο), στρώνετε τσαλακωμένα τα δύο φύλλα και απλώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση. Ανοίγετε άλλα δύο φύλλα και σκεπάζετε τη γέμιση με αυτά πάλι τσαλακωμένα. Λαδώνετε καλά την επιφάνεια, ειδικά στις γωνίες του κόθρου και ραντίζετε με νερό. Ψήνετε την πίτα στό φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή