Νόστιμα μεζεδάκια με μελιτζάνα και τυριά, που συνοδεύουν ιδανικά το κρασί και τη μπίρα το καλοκαίρι.
Υλικά
- 3 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, στενόμακρες
- 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο (ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμο αποξηραμένο)
- 350γρ. μανούρι λιωμένο με πιρούνι
- 2 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη
- 1/3 φλιτζανιού καρύδια μέτρια, κοπανισμένα
- 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1 αβγό χτυπημένο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο λάδι για το άλειμμα της μελιτζάνας
- αλάτι, πιπέρι
- 1½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο αποξηραμένο τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Tips
- Παραλλαγή: Αντί για μελιτζάνες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες 1εκ. και τις τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ. Τις σκεπάζετε με κρύο νερό και 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και τις αφήνετε για 15 λεπτά περίπου, για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.Βήμα 2
Αλείφετε τις μελιτζάνες με λάδι και τις τοποθετείτε σε ταψί. Τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντάς τις ενδιάμεσα να πάρουν λίγο χρώμα από τις δύο πλευρές.Βήμα 3
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε τα αρωματικά. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε λίγο να κρυώσει. Προσθέτετε τα τυριά, τα καρύδια, το αβγό και τη φρυγανιά και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.Βήμα 4
Παίρνετε μία μία τις μελιτζάνες και τοποθετείτε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στη μικρή άκρη. Τυλίγετε σφιχτά σε ρολό και σφραγίζετε την ένωση με οδοντογλυφίδα. Τοποθετείτε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί και προσθέτετε στο ταψί περίπου ένα φλιτζάνι νερό ή όσο χρειάζεται για να καλύψει το πάτο του.Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ψήνετε τις μελιτζάνες στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να λιώσουν τα τυριά.Βήμα 6
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Χτυπάτε με σύρμα όλα τα υλικά της σάλτσας μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Σερβίρετε τις μελιτζάνες και συνοδεύετε με τη σάλτσα γιαουρτιού.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή