Τώρα που οι μελιτζάνες είναι στα φόρτε τους, φτιάχνουμε τη συνταγή της Ξανθής Μπαξεβάνη, με την προσθήκη λουκάνικου της επιλογής μας.

Υλικά
- 4 μελιτζάνες τσακώνικες
- 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. λουκάνικο, κομμένο σε μικρές ροδέλες
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 6-8 ντοματίνια
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 2
Tips
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος λουκάνικου μας αρέσει. Από χωριάτικο μέχρι καυτερό τσορίθο ή Φρανκφούρτης αν θέλουμε πιο ήπια γεύση.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις σκουπίζουμε και με ένα μαχαίρι τους κάνουμε μια χαραγματιά κάθετη. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για λίγη ώρα σε σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν.
Βήμα 2
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν τα ντοματάκια έχουν σκληρή φλούδα, τα βουτάμε, αφού τα χαράξουμε, σε ζεματιστό νερό για 1'-2', και κατόπιν τα ξεφλουδίζουμε.
Βήμα 3
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες γυρίζοντάς τες ώστε να τηγανιστούν απ’ όλες τις πλευρές. Τις μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.
Βήμα 4
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και το λουκάνικο. Προσθέτουμε τις μισές τριμμένες ντομάτες και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε ανάλογο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βήμα 5
Αφού κρυώσουν λίγο οι μελιτζάνες (για να μπορούμε να τις χειριστούμε), τις γεμίζουμε εκεί που τις είχαμε χαράξει με το μείγμα λουκάνικου.
Βήμα 6
Προσθέτουμε τις υπόλοιπες τριμμένες ντομάτες και τα ντοματίνια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30'-40', μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 7
Σερβίρουμε τις μελιτζάνες αφού τις αφήσουμε λίγο να κρυώσουν.