Πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή της Σαντορίνης, που συνηθίζεται πολύ τις μέρες του Πάσχα. Πολλές παραλλαγές της συναντάμε και σε άλλα κυκλαδονήσια, όπως η Τήνος και η Σύρος όπου στα αρώματα της προσθέτουν και ξύσμα από πορτοκάλι. Μοιάζουν αρκετά με τα κρητικά λυχναράκια, αφού και τα δυο είναι γεμιστά με φρέσκο ανάλατο τυρί, τα μελιτίνια όμως είναι πιο γλυκά, πιο αρωματικά και έχουν για βάση τους μια πιο φίνα ζύμη.
Υλικά
- ½ κιλό αλεύρι σκληρό
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- ½ κουτ. γλυκού σόδα διαλυμένη σε 1-2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 2-3 μικρά δάκρυα μαστίχας κοπανισμένης με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ελάχιστο νερό (όσο τραβήξει η ζύμη)
- αλάτι
- 1 κιλό ανθότυρο ολόπαχο
- 650γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 250γρ. αλεύρι μαλακό
- 5-6 μικρά δάκρυα μαστίχας Χίου
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτετε το βούτυρο και μαλάσσετε τη ζύμη με τα χέρια για να πάει παντού. Προσθέτετε τη σόδα και λίγο λίγο νερό (όσο τραβήξει το αλεύρι), ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.Βήμα 2
Κοπανάτε στο γουδί τη μαστίχα με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Φτιάχνετε και τη γέμιση: Λιώνετε το ανθότυρο στο μίξερ ή στο μύλο των λαχανικών. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, την κοπανισμένη μαστίχα και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα και την κόβετε με κουπ πατ σε στρογγυλά σχήματα διαμέτρου 8-10εκ. Βάζετε στη μέση ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση, αφήνοντας περιμετρικά κενό φύλλου 1εκ. Ανασηκώνετε γύρω γύρω το φύλλο με οδοντογλυφίδες και, «τσιμπώντας» το με τα δάχτυλά σας, κάνετε πυκνές «πιετούλες», τις «τσιμπινιές», ανά πόντο, για να σχηματιστεί λυχναράκι. Μεταφέρετε τα μελιτίνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb