Ένα ξεχωριστό και πολύ χορταστικό πιάτο με μαυρομάτικα φασόλια, πανσέτα και πικάντικη γεύση που τους πάει πολύ. Μην παραλείψετε να το συνοδεύσετε με ξεροψημένο, ζυμωτό ψωμί.
Υλικά
- 250γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 16 φέτες πανσέτα, σε μικρά κομμάτια
- 3 πιπεριές τσίλι κόκκινες, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας φύλλα φασκόμηλου, φρέσκα
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 800γρ. ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα μουσκεύετε για 1-2 ώρες.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις πιπεριές τσίλι, τα κρεμμύδια, την πανσέτα, το φασκόμηλο και το σκόρδο και σοτάρετε για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Μεταφέρετε το μίγμα σε πυρέξ και προσθέτετε τις ντομάτες, το ζωμό και τα φασόλια, αφού πρώτα τα στραγγίσετε. Σκεπάζετε το φαγητό και στο φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
Βήμα 4
Κατόπιν ρίχνετε μέσα το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά να “σταθούν” για 10-15 λεπτά. Σερβίρετε με ξεροψημένο ψωμί.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb