Αυτή η πολύ αρωματική κρέμα τυριού είναι ένα δροσερό και ελαφρύ επιδόρπιο, που κλείνει ιδανικά κάθε γεύμα. Γαρνίρετε με πλούσια σάλτσα αποξηραμένων σύκων.
Υλικά
- 1 κιλό ανθότυρο
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φακελάκια ζελατίνα σε σκόνη
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 200γρ. σύκα ξερά
- ½ φλιτζάνι μέλι
- 2 ποτήρια νερό
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο και το ανακατεύετε με τη μαστίχα μέχρι να λιώσει. Το αφήνετε να κρυώσει.Βήμα 2
Διαλύετε τη ζελατίνα σε ½ φλιτζάνι κρύο νερό, την ανακατεύετε με ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.Βήμα 3
Χτυπάτε στο μίξερ το ανθότυρο με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, τη λιωμένη μαστίχα και το λικέρ μέχρι να γίνει το μίγμα λείο και ομοιογενές. Προσθέτετε στο μίγμα και τη ζελατίνα και ανακατεύετε καλά.Βήμα 4
Καλύπτετε τα τοιχώματα μιας φόρμας με πλαστική μεμβράνη και ρίχνετε μέσα την κρέμα. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνετε 8-10 ώρες να σφίξει.Βήμα 5
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα σύκων: Βάζετε σε κατσαρολάκι τα σύκα με το μέλι και το νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι. Ψιλοκόβετε τα σύκα και όταν η κρέμα σφίξει, την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και σερβίρετε με τη σάλτσα σύκων.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb