MIKRI-marmelada-ntomata

Υλικά

  • 4 κιλά ντομάτες
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
  • 4 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • καβουρδισμένο σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέκαβουρδισμένα

Η ντομάτα γίνεται μαρμελάδα, συνοδεύοντας το πρωινό πάνω σε φρέσκο ψωμάκι. Εμείς προτείνουμε να την απολαύσετε ακόμα με τυριά ή αλλαντικά.

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις κόβετε στη μέση και τις πιέζετε να βγουν τα σποράκια και τα πολλά υγρά τους. Τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ.

Μεταφέρετε τον πολτό σε ρηχή κατσαρόλα και ανακατεύετε μέσα την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι για 3-4 λεπτά πάνω σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 30 λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο.

Όταν αρχίσει να πήζει και να μειώνεται ο όγκος της προσθέτετε το ξίδι, τη μαύρη ζάχαρη, το πιπέρι και την κανέλα. Συνεχίζετε το βράσιμο για 30 λεπτά περίπου επιπλέον, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά μέχρι να δέσει σε πηχτή μαρμελάδα. Όταν τη ρίξετε με κουτάλι σε πιάτο θα πρέπει να κρατά το σχήμα της.

Τη μεταφέρετε όσο είναι ακόμη καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζετε με τα μεταλλικά καπάκια τους και τα αναποδογυρίζετε. Αφήνετε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα. Τη διατηρείτε σε σκοτεινό, στεγνό μέρος για 2 εβδομάδες πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αφού ανοίξετε το βάζο τη διατηρείτε στο ψυγείο. Μπορείτε να τη σερβίρετε πασπαλισμένη με καβουρδισμένο σουσάμι ή αμύγδαλα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις κόβετε στη μέση και τις πιέζετε να βγουν τα σποράκια και τα πολλά υγρά τους. Τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ.

Βήμα 2

Μεταφέρετε τον πολτό σε ρηχή κατσαρόλα και ανακατεύετε μέσα την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι για 3-4 λεπτά πάνω σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 30 λεπτά, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο.

Βήμα 3

Όταν αρχίσει να πήζει και να μειώνεται ο όγκος της προσθέτετε το ξίδι, τη μαύρη ζάχαρη, το πιπέρι και την κανέλα. Συνεχίζετε το βράσιμο για 30 λεπτά περίπου επιπλέον, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά μέχρι να δέσει σε πηχτή μαρμελάδα. Όταν τη ρίξετε με κουτάλι σε πιάτο θα πρέπει να κρατά το σχήμα της.

Βήμα 4

Τη μεταφέρετε όσο είναι ακόμη καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζετε με τα μεταλλικά καπάκια τους και τα αναποδογυρίζετε. Αφήνετε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα. Τη διατηρείτε σε σκοτεινό, στεγνό μέρος για 2 εβδομάδες πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αφού ανοίξετε το βάζο τη διατηρείτε στο ψυγείο. Μπορείτε να τη σερβίρετε πασπαλισμένη με καβουρδισμένο σουσάμι ή αμύγδαλα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή