marmelada me axladia kai xoyrmades
clock icon
2:0'

Μαρμελάδα με αχλάδια και χουρμάδες

Υλικά

  • 1 κιλό αχλάδια
  • 350γρ. χουρμάδες
  • 1 ποτήρι νερό
  • 700γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • ¼ φλιτζανιού λικέρ σοκολάτας
  • 1 κουτ. γλυκού μίγμα five spices (κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, γαρίφαλο, μαραθόσπορο, μαύρο πιπέρι)

Tips

  • Tο Five spices είναι κινέζικο μίγμα μπαχαρικών που θα το βρείτε εύκολα σε όλα τα μπαχαράδικα αλλά και τα έθνικ μπακάλικα του κέντρου και των Αμπελοκήπων.

Μια συνταγή με εκρηκτικό συνδιασμό γεύσεων και αρωμάτων: χουρμάδες, αχλάδια, βανίλια, σοκολάτα, λεμόνι. Μαζί με ένα απλό γιαούρτι ή μια πανακότα είναι το απόλυτο επιδόρπιο.

Κόβετε και το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και ξύνετε τα σποράκια με ένα μυτερό μαχαιράκι ρίχνοντάς τα σε ένα μπολ. Καθαρίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε σε κύβους. Τα ρίχνετε σε μια πλατιά κατσαρόλα μαζί με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και το five spices. Τα ανακατεύετε και προσθέτετε το νερό με τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας.
Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες. Τους κόβετε στη μέση και τους ρίχνετε κι αυτούς στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση η μαρμελάδα, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο για 30-45 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε όποτε χρειάζεται και βράζετε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Δοκιμάζετε αν έδεσε ρίχνοντας με το κουταλάκι λίγο από το σιρόπι της σ’ ένα πιάτο. Αν μένει κόμπος στο πιάτο όταν κρυώσει, είναι έτοιμη. Αν όχι, συνεχίζετε το βράσιμο για λίγο ακόμη.
Όσο κάνετε τις δοκιμές, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Όταν δέσει καλά, ρίχνετε το λικέρ, αφαιρείτε το λοβό της βανίλιας, την ανακατεύετε και τη μεταφέρετε καυτή όπως είναι σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζετε. Τα αφήνετε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα. Μετά το άνοιγμα αφήστε τα βάζα στο ψυγείο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε και το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και ξύνετε τα σποράκια με ένα μυτερό μαχαιράκι ρίχνοντάς τα σε ένα μπολ. Καθαρίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε σε κύβους. Τα ρίχνετε σε μια πλατιά κατσαρόλα μαζί με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και το five spices. Τα ανακατεύετε και προσθέτετε το νερό με τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας.

Βήμα 2

Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες. Τους κόβετε στη μέση και τους ρίχνετε κι αυτούς στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση η μαρμελάδα, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο για 30-45 λεπτά ακόμη. Ξαφρίζετε όποτε χρειάζεται και βράζετε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

Βήμα 3

Δοκιμάζετε αν έδεσε ρίχνοντας με το κουταλάκι λίγο από το σιρόπι της σ’ ένα πιάτο. Αν μένει κόμπος στο πιάτο όταν κρυώσει, είναι έτοιμη. Αν όχι, συνεχίζετε το βράσιμο για λίγο ακόμη.

Βήμα 4

Όσο κάνετε τις δοκιμές, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Όταν δέσει καλά, ρίχνετε το λικέρ, αφαιρείτε το λοβό της βανίλιας, την ανακατεύετε και τη μεταφέρετε καυτή όπως είναι σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζετε. Τα αφήνετε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα. Μετά το άνοιγμα αφήστε τα βάζα στο ψυγείο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey