Ένας πικάντικος μεζές εμπνευσμένος από τον τρόπο που οι Ισπανοί διατηρούν τα ψάρια τους. Οι σαρδέλες φυλάσσονται για αρκετές μέρες στο ψυγείο και τρώγονται κρύες.
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες
- αλεύρι για το τηγάνισμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 γαρίφαλα
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (γλυκό ή μίγμα γλυκού και πικάντικου)
- 2/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
- ½ φλιτζάνι ξύδι
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι
Για την μαρινάδα
Διαδικασία
Βήμα 1
Αλατοπιπερώνετε τις σαρδέλες και τις αλευρώνετε καλά. Τινάζετε το περιττό αλεύρι και τις τηγανίζετε σε αρκετό ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά γυρίζοντας τις να ψηθούν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι, τις βάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αφήνετε να στραγγίξουν από το λάδι.Βήμα 2
Τοποθετείτε τις σαρδέλες σε μια στρώση σε ένα μεγάλο ρηχό δοχείο.Βήμα 3
Για να ετοιμάσετε τη μαρινάδα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεται το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τη δάφνη, τα γαρίφαλα, το μπούκοβο και αλάτι και συνεχίζετε να σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και το ξύδι και όταν αναμιχθούν με τα άλλα υλικά, περιχύνετε τις σαρδέλες με το μίγμα.Βήμα 4
Αφήνετε τις σαρδέλες να κρυώσουν και τις βάζετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Σερβίρετε τις σαρδέλες κρύες και τις συνοδεύετε με ψητές ντοματούλες και πιπεριές.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή