Manitarisoupa-181110202

Υλικά

  • Μερίδες: 4-6
  • 1 κ. άσπρα μανιτάρια αγαρικά κομμένα σε φέτες
  • 15 γρ. μανιτάρια Πορτσίνι αποξηραμένα (Βασιλομανίταρα)
  • 300 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 ml λευκό κρασί (ιδανικά μισό-μισό με Ισπανικό sherry)
  • 900 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, για διακόσμηση του πιάτου
  • αλάτι, πιπέρι

Η κομψή και φίνα μανιταρόσουπα της συνταγής εστιάζει στην ανάδειξη των αρωμάτων του μανιταριού και του κρασιού, γι’ αυτό ενισχύουμε τα απλά μανιτάρια με πορτσίνι και το λευκό κρασί με ισπανικό σέρι (όχι τσέρι, προς Θεού, αυτό είναι άλλο). Η κρέμα και το μπλέντερ δημιουργούν βελούδινη υφή σε ένα πιάτο απόλυτα ταιριαστό με τους κρύους μήνες του χειμώνα, που θα ταίριαζε εξίσου σε καθημερινό ή και επίσημο τραπέζι.

Βάζετε τα πορτσίνι σε λίγο ζεστό νερό (70 ml περίπου) να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε να πάρει χρώμα, δηλαδή περίπου 5-7 λεπτά.

Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τ’ ανακατεύετε λίγο για να ρουφήξουν το βούτυρο και σε λίγα λεπτά ν’ αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Τότε προσθέτετε τα πορτσίνι με το νερό τους, που είναι γεμάτο γήινα αρώματα. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ζωμό και το κρασί. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν με ανοιχτή κατσαρόλα, ώστε να μειωθεί το νερό για περίπου 20’. Θέλετε να μείνουν τα 2/3 του νερού περίπου.

Λιώνετε τα μανιτάρια με ραβδομπλέντερ. Αν σας φαίνεται πολύ νερουλή για τα γούστα σας, αφήστε τη να βράσει λίγο ακόμη, αν πάλι σας είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο βραστό νερό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζετε να είναι στη γεύση σας. Αφού κρυώσει λίγο για κανένα 10λεπτο προσθέτετε τη κρέμα και ανακατέψτε πάλι με το ραβδομπλέντερ να μοιραστεί παντού και να απαλύνει το χρώμα.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη μανιταρόσουπα ζεστή στα πιάτα και ρίχνετε λίγη κρέμα από πάνω επιστρατεύοντας όλο τον καλλιτεχνικό σας οίστρο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα πορτσίνι σε λίγο ζεστό νερό (70 ml περίπου) να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρετε να πάρει χρώμα, δηλαδή περίπου 5-7 λεπτά.

Βήμα 2

Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τ’ ανακατεύετε λίγο για να ρουφήξουν το βούτυρο και σε λίγα λεπτά ν’ αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Τότε προσθέτετε τα πορτσίνι με το νερό τους, που είναι γεμάτο γήινα αρώματα. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ζωμό και το κρασί. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν με ανοιχτή κατσαρόλα, ώστε να μειωθεί το νερό για περίπου 20’. Θέλετε να μείνουν τα 2/3 του νερού περίπου.

Βήμα 3

Λιώνετε τα μανιτάρια με ραβδομπλέντερ. Αν σας φαίνεται πολύ νερουλή για τα γούστα σας, αφήστε τη να βράσει λίγο ακόμη, αν πάλι σας είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο βραστό νερό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζετε να είναι στη γεύση σας. Αφού κρυώσει λίγο για κανένα 10λεπτο προσθέτετε τη κρέμα και ανακατέψτε πάλι με το ραβδομπλέντερ να μοιραστεί παντού και να απαλύνει το χρώμα.

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη μανιταρόσουπα ζεστή στα πιάτα και ρίχνετε λίγη κρέμα από πάνω επιστρατεύοντας όλο τον καλλιτεχνικό σας οίστρο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.