Stroganoff mushrooms_anoigma
clock icon
1:30'

Μανιτάρια στρογγανόφ

Υλικά

    Για 6-8 άτομα

  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 80 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 600 γρ. μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους)
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 40 γρ. μουστάρδα ντιζόν
  • 50 γρ. σόγια σoς
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 ml νερό ή ζωμό
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος ή κρέμα σόγιας
  • 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 γρ. αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα μανιτάρια στρογγανόφ είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό πιάτο, που ταιριάζει άψογα και σε ένα εορταστικό τραπέζι. Εδώ ακολουθούμε τη συνταγή που μας έδωσε η Αγάπη Μιχελή.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια: τα λευκά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, το πορτομπέλο τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα κόβουμε σε 6-8 κομμάτια, και τα πλευρώτους τα χωρίζουμε με τα χέρια σε 3-4 ανάλογα με το μέγεθός τους.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χάσουν την περισσότερη υγρασία και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.

Προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τη σόγια σoς και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρώς.

Προσθέτουμε το νερό ή ζωμό και την κρέμα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ρύζι ή ζυμαρικά ή κινόα ή πατάτες.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια: τα λευκά, τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, το πορτομπέλο τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα κόβουμε σε 6-8 κομμάτια, και τα πλευρώτους τα χωρίζουμε με τα χέρια σε 3-4 ανάλογα με το μέγεθός τους.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χάσουν την περισσότερη υγρασία και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.

Βήμα 4

Προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τη σόγια σoς και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρώς.

Βήμα 5

Προσθέτουμε το νερό ή ζωμό και την κρέμα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 6

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ρύζι ή ζυμαρικά ή κινόα ή πατάτες.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη