mikri-loukanika
clock icon
50'

Μακαρόνια με σάλτσα σπεντζοφάι

Υλικά

  • 300γρ. λουκάνικο με πράσο
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 πιπεριές πράσινες κέρατο, ψιλοκομμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα
  • 50ml κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 220γρ. σπαγγέτι
  • 20γρ. βούτυρο
  • τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Επιλέξτε ένα λουκάνικο ωρίμανσης σχετικά φρέσκο – μαλακό λουκάνικο που μόλις μπει στη σχάρα ή το τηγάνι και σκιστεί το περίβλημά του η γέμιση πετάγεται έξω.
  • Αν χρειάζεται επιπλέον νερό η σάλτσα, αραιώνουμε με λίγο νερό από αυτό που θα βράσει το σπαγγέτι.
  • Αντί για τυρί για ζυμαρικά, δοκιμάστε το και με φέτα χοντροτριμμένη.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εύκολη και βασίζεται στα αρωματικά και τα μπαχαρικά που έχει ήδη ο κιμάς του λουκάνικου, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε πολλά υλικά εκτός από ντομάτα και πιπεριές.

Με ένα μαχαίρι σκίζετε το περίβλημα του λουκάνικου και με τα χέρια θρυμματίζετε τη γέμιση. Τη ρίχνετε σε ένα μπολάκι.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις πιπεριές και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά του λουκάνικου και σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα ή ένα πιρούνι, μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτετε τον πελτέ, ανακατεύετε για 1 λεπτό και κατόπιν ρίχνετε τα ντοματάκια. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μειωθεί αρκετά ο όγκος των υγρών.
Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα υλικά. Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Αφαιρείτε τη σκελίδα του σκόρδου.
Στο μεταξύ βράζετε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Το σουρώνετε και το βάζετε ξανά στην κατσαρόλα που έχετε σκουπίσει. Ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε απαλά μέχρι να λιώσει.
Μοιράζετε το σπαγγέτι σε δύο πιάτα, κατόπιν γαρνίρετε με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Με ένα μαχαίρι σκίζετε το περίβλημα του λουκάνικου και με τα χέρια θρυμματίζετε τη γέμιση. Τη ρίχνετε σε ένα μπολάκι.

Βήμα 2

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις πιπεριές και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά του λουκάνικου και σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα ή ένα πιρούνι, μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτετε τον πελτέ, ανακατεύετε για 1 λεπτό και κατόπιν ρίχνετε τα ντοματάκια. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μειωθεί αρκετά ο όγκος των υγρών.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα υλικά. Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Αφαιρείτε τη σκελίδα του σκόρδου.

Βήμα 4

Στο μεταξύ βράζετε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Το σουρώνετε και το βάζετε ξανά στην κατσαρόλα που έχετε σκουπίσει. Ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε απαλά μέχρι να λιώσει.

Βήμα 5

Μοιράζετε το σπαγγέτι σε δύο πιάτα, κατόπιν γαρνίρετε με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση