Δύο από τα πιο κλασικά λικέρ που άλλοτε δεν έλειπαν από κανένα σπίτι. Μπορείτε να τα απολαύσετε μετά το γεύμα σας ή να τα προσθέσετε στα γλυκά σας για άρωμα.
Υλικά
- 20-25 κορφούλες φρέσκου δυόσμου
- ¾ κιλού ζάχαρη
- 1 λίτρο τσίπουρο
- 1 μοσχοκάρυδο ολόκληρο
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 4 καρφάκια γαρίφαλου
- Για το λικέρ πικραμύγδαλο]
- 140γρ. πικραμύγδαλα (ψίχα)
- 1 λίτρο άοσμο τσίπουρο ή βότκα
- 2 ασπράδια αβγών
- 3 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια ανθόνερο
- 1.350γρ. ζάχαρη
Για το λικέρ δυόσμου
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το λικέρ δυόσμου: Βάζετε όλα τα υλικά μέσα σε γυάλα με φαρδύ στόμιο και την κλείνετε ερμητικά. Την αφήνετε για 40 ημέρες σε μέρος που θα τη λούζει ο ήλιος για πολλές ώρες. Κάθε δύο ημέρες ανακινείτε τη γυάλα για να λιώσει η ζάχαρη.Βήμα 2
Στη συνέχεια σουρώνετε και μεταφέρετε το ποτό σε καθαρό, αποστειρωμένο μπουκάλι. Σερβίρεται παγωμένο ως χωνευτικό, μετά το γεύμα.Βήμα 3
Για το λικέρ πικραμύγδαλο: Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα πικραμύγδαλα μαζί με 2 φλιτζάνια από τη ζάχαρη. Μεταφέρετε το μίγμα σε γυάλα με φαρδύ στόμιο και ρίχνετε το ποτό. Σφραγίζετε τη γυάλα και την αφήνετε 20 ημέρες να τη λούζει ο ήλιος.Βήμα 4
Βράζετε κατόπιν την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό για 6-8 λεπτά και, όταν κρυώσει το σιρόπι, το προσθέτετε στη γυάλα μαζί με το ανθόνερο. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ρίχνετε στη γυάλα. Ανακινείτε το μίγμα ζωηρά. Το αφήνετε για 3-4 ώρες και το σουρώνετε βάζοντας στο σουρωτήρι τουλπάνι ή χάρτινο φίλτρο του καφέ.Βήμα 5
Μεταφέρετε το λικέρ σας σε καθαρά, αποστειρωμένα μπουκάλια. Σας προτείνουμε να το απολαύσετε παγωμένο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και για να αρωματίζετε τα γλυκά σας.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey