Οι χάχλες είναι μια μορφή τραχανά σχηματισμένου σαν καλαθάκι. Τις σερβίρουμε με ντομάτα και τριμμένη φέτα δίπλα σε μαριναρισμένο λαβράκι και έχουμε τους τέλειους ουζομεζέδες.
Υλικά
- 300γρ. λαβράκι φιλεταρισμένο, χωρίς την πέτσα κομμένο όπως ο καπνιστός σολομός
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (ή τόσο ώστε να μισοσκεπαστεί το ψάρι)
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ούζο
- κόκκους κόκκινου πιπεριού ελαφρά σπασμένους ή σπόρους γλυκάνισου κοπανισμένους
- αλάτι, πιπέρι
- 8 χάχλες (καλαθάκια από τραχανά) υπολογίζοντας 1-2 χάχλες περίπου ανά άτομο
- 1-2 ντομάτες σε φέτες
- 8 κουτ. σούπας φέτα τριμμένη
- λίγο ούζο
- λίγη ρίγανη ή θυμάρι
Για το λαβράκι
Για τις χάχλες
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το λαβράκι: Ανακατεύετε το χυμό με το ξύσμα του λεμονιού. Απλώνετε τις πολύ λεπτές φέτες του ψαριού σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος, τις αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού. Τις αφήνετε στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να ασπρίσουν, ανακινώντας το σκεύος κάθε τόσο.Βήμα 2
Σουρώνετε το ψάρι και το περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ζεσταίνετε το ούζο σε μπρίκι, το ανάβετε και περιχύνετε το ψάρι. Όταν σβήσει η φωτιά και απελευθερωθούν τα αρώματα του ούζου πασπαλίζετε με κόκκινο πιπέρι ή γλυκάνισο και σερβίρετε.Βήμα 3
Για τις χάχλες: Βουτάτε τις χάχλες σε νερό αρωματισμένο με λίγο ούζο, βάζετε μέσα σε κάθε χάχλα από μία δύο φέτες ντομάτας, μία κουταλιά της σούπας τριμμένη φέτα ή γραβιέρα Μυτιλήνης και πασπαλίζετε με ρίγανη ή θυμάρι.Βήμα 4
Αραδιάζετε τις χάχλες σε ταψί και τις ψήνετε στο γκριλ για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η φέτα.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή