Pie,With,Zucchini,,Cheese,And,Herbs.,Quiche.,Vegetarian,Food.
clock icon
0'

Λαχταριστή κις λορέν με τυριά και κολοκυθάκια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 γρ. βούτυρο φρέσκο σε κύβους
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • νερό όσο χρειαστεί
  • Για τη γέμιση

  • 600γρ. κολοκυθάκια καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φάκελο μπεσαμέλ
  • 500 ml γάλα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Κις λορέν με κολοκυθάκια και διάφορα μυρωδικά, που κερδίζει επάξια μία θέση σε κάθε ανοιξιάτικο τραπέζι. 

Για τη ζύμη: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να φαίνεται το μείγμα σαν σβολιασμένο.

Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, ρίχνουμε λίγο νερό, κουταλιά-κουταλιά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Θέλουμε να έχουμε μία ζύμη ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη. Την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. περίπου και την απλώνουμε μέσα σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά ο πάτος και τα πλαϊνά της. Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και τρυπάμε παντού με πιρούνι.

Για τη γέμιση: Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια σοτάρουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι, την κεφαλογραβιέρα, τη φέτα, το αυγό, τον δυόσμο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε μέσα στην ταρτιέρα το μείγμα της μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε και στρώνουμε από πάνω τα κολοκυθάκια. Ψήνουμε την τάρτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να φαίνεται το μείγμα σαν σβολιασμένο.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, ρίχνουμε λίγο νερό, κουταλιά-κουταλιά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Θέλουμε να έχουμε μία ζύμη ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη. Την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, να ξεκουραστεί.

Βήμα 3

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. περίπου και την απλώνουμε μέσα σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά ο πάτος και τα πλαϊνά της. Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και τρυπάμε παντού με πιρούνι.

Βήμα 4

Για τη γέμιση: Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε καλά. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια σοτάρουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Βήμα 5

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι, την κεφαλογραβιέρα, τη φέτα, το αυγό, τον δυόσμο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βήμα 6

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε μέσα στην ταρτιέρα το μείγμα της μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε και στρώνουμε από πάνω τα κολοκυθάκια. Ψήνουμε την τάρτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.