Το πανεύκολο και θρεπτικό λαχανόρυζο γίνεται ακόμη πιο νόστιμο με την προσθήκη αβγολέμονου.
Υλικά
- 500γρ. λάχανο λευκό
- 1 μεγάλο πράσο
- 1 κρεμμύδι
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 30ml ελαιόλαδο
- 50γρ. ρύζι καρολίνα
- 550ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό
- 4-5 κλωναράκια άνηθο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- χυμό από 1-2 λεμόνια
Για το αβγολέμονο
Tips
- Μπορείτε να παραλείψετε το αβγολέμονο και να περιχύσετε το φαγητό με τον χυμό 2 λεμονιών χτυπημένο με μισό κουτ. γλυκού κορν φλάουρ.
- Πασπαλίστε το με κοκκινοπίπερο ή, αν έχετε στο ντουλάπι σας, προσθέστε μερικά κεδροκούκουτσα!
Διαδικασία
Βήμα 1
Ψιλοκόβετε το λάχανο, το ρίχνετε σε ένα σουρωτήρι και το πλένετε με νερό πατώντας το με τα χέρια ώστε να χάσει τον όγκο του. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το κρεμμύδι.
Βήμα 2
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι και το πράσο για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το λάχανο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με μια σπάτουλα.
Βήμα 3
Ρίχνετε το ρύζι, τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα. Βράζετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά και προσεκτικά, μέχρι να βράσει το ρύζι. Λίγο πριν τραβήξετε το σκεύος από τη φωτιά, ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα.
Βήμα 4
Για το αβγολέμονο: Σε ένα μπολ και με μίξερ χειρός χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα με μαλακές κορυφές (όχι σφιχτή). Προσθέτετε τους κρόκους και ανακατεύετε με αβγοδάρτη ώστε να ενσωματωθούν στη μαρέγκα. Προσθέτετε και το χυμό του λεμονιού (ανάλογα πόσο ξινό θέλετε το φαγητό).
Βήμα 5
Με μια κουτάλα παίρνετε ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτετε λίγο-λίγο στο αβγολέμονο χτυπώντας συνέχεια ώστε να ενσωματωθεί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με άλλες 4-5 κουτάλες ζωμό για να ανέβει σταδιακά η θερμοκρασία και να παστεριωθούν τα αβγά.
Βήμα 6
Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο και κουνάτε καλά την κατσαρόλα για να καλυφθεί το λαχανόρυζο. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με κόκκινο πιπέρι.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook