Μπορεί να λείπει ο κιμάς από τους λαχανοντολμάδες,όμως, τους περισσεύει η γλύκα και τα αρώματα. Σταφίδες και κουκουνάρια, κανέλα, άνηθος και μπόλικο κρεμμύδι θα φροντίσουν γι’ αυτό.
Υλικά
- 1 λάχανο μεγάλο (όχι πολύ σφιχτό)
- ½ φλιτζάνι σταφίδες
- ½ φλιτζάνι κουκουνάρι
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα Σερρών Νώμα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 καρότο μικρό, χοντροτριμμένο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
- αλάτι, πιπέρι
- χυμό από ½ φρέσκο ελληνικό λεμόνι + 2 κουτ. σούπας νερό
- 1½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- 1 πρέζα πάπρικα
Για τη γέμιση
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφαιρείτε το κοτσάνι του λάχανου με μυτερό μαχαίρι και ζεματάτε ολόκληρο το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό.
Βήμα 2
Καθώς βράζει και ανοίγουν τα πρώτα φύλλα τα αφαιρείτε και τα τοποθετείτε σε στραγγιστήρι. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Βήμα 3
Κόβετε τα κοτσάνια από τα φύλλα και τα στρώνετε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας.
Βήμα 4
Σε ξεχωριστό σκεύος σοτάρετε στο μισό λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο, το μαϊντανό και τον άνηθο. Όταν μαραθούν, προσθέτετε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό και αφήνετε τη γέμιση να σιγοβράσει μέχρι να πιει το νερό της. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Βήμα 5
Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα και βάζετε στην κάτω άκρη τους από μία κουταλιά γέμιση. Φέρνετε τα πλαϊνά των φύλλων αριστερά και δεξιά πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε τους ντολμάδες σε ρολά, όχι πολύ σφιχτά.
Βήμα 6
Τους στρώνετε στην κατσαρόλα σε σειρές πάνω από τα κοτσάνια και τον ένα κοντά στον άλλο για να μην ανοίξουν, περιχύνοντας με το λεμόνι και το λάδι. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με ένα πιάτο για να τους συγκρατεί και ρίχνετε από πάνω νερό μέχρι να καλυφθεί το πιάτο.
Βήμα 7
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 30-40 λεπτά περίπου, προσθέτοντας λίγο νερό ενδιάμεσα αν χρειαστεί, για να μείνει ένα φλιτζάνι ζωμός στο τέλος. Αφαιρείτε το πιάτο.
Βήμα 8
Διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και το νερό και περιχύνετε τους ντολμάδες. Κουνάτε την κατσαρόλα γύρω γύρω για να πάει η σάλτσα παντού. Βάζετε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά για να πάρει μια βράση και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τους ντολμάδες σε πιατέλα, περιχύνετε με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα.