Με την κορυφαία φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι φτιάχνουμε παραδοσιακό ψωμί για το δείπνο της Ανάστασης. Βάζουμε μπόλικα μπαχαρικά για να μοσχομυρίζει και το απολαμβάνουμε αφράτο και πεντανόστιμο.
Υλικά
- 25 γρ. φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι
- 320 ml χλιαρό νερό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισο
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
- 1/2 κ.γ. καρδάμωμο, τριμμένο ή 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 10 γρ. αλάτι
- 1 κόκκινο αυγό
- σουσάμι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προζύμι: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά Το Χελιδόνι σε 50 ml από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15΄ μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά με τα χέρια να ομογενοποιηθούν τα υλικά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄. Κρατάμε 100 γρ. από τη ζύμη για να στολίσουμε το ψωμί και με την υπόλοιπη πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι. Το βάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη λαμαρίνα του φούρνου.
Βήμα 3
Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε κορδόνια και στολίζουμε το καρβέλι κάνοντας έναν σταυρό ή όποιο άλλο σχέδιο θέλουμε και στη μέση βυθίζουμε ελαφρώς το κόκκινο αυγό. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε ξανά το λαμπρόψωμο σε ζεστό μέρος για 30΄.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε για περίπου 40΄. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το πιάνουμε με μια πετσέτα μην καούμε και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τις αρθρώσεις των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι κούφιος, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου 5΄-10΄ επιπλέον.