tsoureki-sokolata1
clock icon
1:30'

Λαμπριάτικα τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, κοσκινισμένο
  • 250γρ. γάλα χλιαρό
  • 50γρ. Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ
  • 5 αβγά
  • 270γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκό αλάτι
  • 200γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας γάλα
  • Για την επικάλυψη

  • 250γρ. Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ, ψιλοκομμένη
  • 1 φάκελος Έτοιμο Γλάσο ΓΙΩΤΗΣ

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε πασχαλινά τσουρέκια με επικάλυψη Κουβερτούρας Λευκής ΓΙΩΤΗΣ; Κανείς και σας υπογράφουμε!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω-κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα τα 250γρ. από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει στο φούρνο.
Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι το οποίο στο μεταξύ έχει φουσκώσει, το μισό λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι.
Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους του μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσες μπάλες και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Το αλείφετε με λίγο βούτυρο. Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε ανά 3 σε πλεξούδα, ώστε να φτιάξετε 2 μεγάλα τσουρέκια. Τα τοποθετείτε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, τα αλείφετε με το μίγμα του αβγού με το γάλα και αφήνετε να φουσκώσουν ξανά.
Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190oC και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
Για την επικάλυψη: Λιώνετε τα 200γρ. από την ψιλοκομμένη Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί. Προσθέτετε τα υπόλοιπα 50γρ. και ανακατεύετε να πέσει η θερμοκρασία. Περιχύνετε τα κρύα τσουρέκια με τη λιωμένη κουβερτούρα. Στη συνέχεια λιώνετε το Έτοιμο Γλάσο ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στο φάκελο του και σχηματίζετε γραμμές πάνω από τη λευκή κουβερτούρα. Αφήνετε να σταθεροποιηθεί εντελώς η κουβερτούρα και το γλάσο πριν τα κλείσετε σε ζελατίνα για να μην ξεραθούν.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω-κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα τα 250γρ. από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει στο φούρνο.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι το οποίο στο μεταξύ έχει φουσκώσει, το μισό λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι.

Βήμα 3

Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους του μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσες μπάλες και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Το αλείφετε με λίγο βούτυρο. Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε ανά 3 σε πλεξούδα, ώστε να φτιάξετε 2 μεγάλα τσουρέκια. Τα τοποθετείτε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, τα αλείφετε με το μίγμα του αβγού με το γάλα και αφήνετε να φουσκώσουν ξανά.

Βήμα 5

Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190oC και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 6

Για την επικάλυψη: Λιώνετε τα 200γρ. από την ψιλοκομμένη Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί. Προσθέτετε τα υπόλοιπα 50γρ. και ανακατεύετε να πέσει η θερμοκρασία. Περιχύνετε τα κρύα τσουρέκια με τη λιωμένη κουβερτούρα. Στη συνέχεια λιώνετε το Έτοιμο Γλάσο ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στο φάκελο του και σχηματίζετε γραμμές πάνω από τη λευκή κουβερτούρα. Αφήνετε να σταθεροποιηθεί εντελώς η κουβερτούρα και το γλάσο πριν τα κλείσετε σε ζελατίνα για να μην ξεραθούν.