kyvoi tiganitis patatas me saltsa ntomatas
clock icon
1:10'

Κύβοι τηγανητής πατάτας με σάλτσα ντομάτας

Υλικά

  • 350γρ. πατάτες μεγάλες, καλά καθαρισμένες
  • σπορέλαιο ελαφρύ για τηγάνισμα (άφθονο)
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα

  • 500γρ. "Φυσικό χυμό τομάτας "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ"
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, λιωμένο στο μπλέντερ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα δύο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 4 καρφάκια γαρίφαλο, κοπανισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1 κουτ.γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πατατούλες τραγανές απ’ έξω, τρυφερές από μέσα, με μια ωραία παχύρευστη σάλτσα ντομάτας από φυσικό χυμό τομάτας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ να τις σκεπάζει μοσχοβολώντας κανέλα. Απρόβλεπτος συνδυασμός, μη αναμενόμενος, πλην όμως εξαιρετικός!

Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο καλά μέχρι να μαυρίσει. Το βγάζετε και το πετάτε.
Ρίχνετε το λιωμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε και αυτό ώσπου να γυαλίσει, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Τουμπάρετε μέσα στην κατσαρόλα το χυμό ντομάτας και αφήνετε να πάρει βράση. Προσθέτετε τη δάφνη, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, την πάπρικα και την κανέλα και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε το μίγμα να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 35-40 λεπτά τουλάχιστον, ώσπου να πήξει καλά η σάλτσα και να βγει στην επιφάνεια το λίγο λαδάκι που βάλατε. Αφήνετε τη σάλτσα να γίνει χλιαρή.
Στο μεταξύ, κόβετε τις πατάτες σε κύβους λίγο μεγαλύτερους από ένα ζάρι. Ζεσταίνετε άφθονο σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τις πατάτες λίγες λίγες ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Προσοχή. Όχι σε πολύ δυνατή φωτιά, γιατί θα αρπάξουν, αλλά σε χαμηλή, υπό συνεχή παρακολούθηση. Επίσης, μην τις ανακατεύετε συχνά γιατί θα τις διαλύσετε.
Όταν αποκτήσουν ένα όμορφο, χρυσαφί χρώμα, τις αποσύρετε από τη φωτιά και τις ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τις αφήνετε για 1-2 λεπτά, τις μεταφέρετε σε μια στρογγυλή πιατέλα και αδειάζετε από πάνω την παχύρευστη σάλτσα. Τρώγονται ζεστές.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο καλά μέχρι να μαυρίσει. Το βγάζετε και το πετάτε.

Βήμα 2

Ρίχνετε το λιωμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε και αυτό ώσπου να γυαλίσει, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Τουμπάρετε μέσα στην κατσαρόλα το χυμό ντομάτας και αφήνετε να πάρει βράση. Προσθέτετε τη δάφνη, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, την πάπρικα και την κανέλα και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε το μίγμα να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 35-40 λεπτά τουλάχιστον, ώσπου να πήξει καλά η σάλτσα και να βγει στην επιφάνεια το λίγο λαδάκι που βάλατε. Αφήνετε τη σάλτσα να γίνει χλιαρή.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, κόβετε τις πατάτες σε κύβους λίγο μεγαλύτερους από ένα ζάρι. Ζεσταίνετε άφθονο σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τις πατάτες λίγες λίγες ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Προσοχή. Όχι σε πολύ δυνατή φωτιά, γιατί θα αρπάξουν, αλλά σε χαμηλή, υπό συνεχή παρακολούθηση. Επίσης, μην τις ανακατεύετε συχνά γιατί θα τις διαλύσετε.

Βήμα 4

Όταν αποκτήσουν ένα όμορφο, χρυσαφί χρώμα, τις αποσύρετε από τη φωτιά και τις ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 5

Τις αφήνετε για 1-2 λεπτά, τις μεταφέρετε σε μια στρογγυλή πιατέλα και αδειάζετε από πάνω την παχύρευστη σάλτσα. Τρώγονται ζεστές.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb