Μήλα, ζάχαρη, κανέλα και σταφίδες μέσα σε τραγανή εύθρυπτη ζύμη, που καλύπτεται με κερασένιο σιρόπι και μια ανάλαφρη κρέμα βανίλιας για ένα κλασικό γαλλικό επιδόρπιο.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Μήλα, ζάχαρη, κανέλα και σταφίδες μέσα σε τραγανή εύθρυπτη ζύμη, που καλύπτεται με κερασένιο σιρόπι και μια ανάλαφρη κρέμα βανίλιας για ένα κλασικό γαλλικό επιδόρπιο.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Πλένουμε τις σταφίδες και τις στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Σε μία μεταλλική, αρκετά βαθιά φόρμα, λιώνουμε το βούτυρο και βάζουμε τα μήλα με τις σταφίδες. Στο τέλος σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο στους 140οC, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
Σιρόπι με κεράσι: Σε μία αρκετά μεγάλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε σιρόπι με τα 200 γρ. ζάχαρη, τα 400 ml νερό και τα 30 ml λικέρ κεράσι. Σπάμε τα σαβουαγιάρ στη μέση και τα βουτάμε στο σιρόπι.
Όταν βγάλουμε τα μήλα από τον φούρνο παίρνουμε μια πλαστική φόρμα, που μπαίνει στο ψυγείο, και στρώνουμε μία στρώση μπισκότα σαβουαγιάρ που τα έχουμε βουτήξει στο σιρόπι.
Πάνω της βάζουμε μία στρώση με τη γέμιση μήλων. Σκεπάζουμε με δεύτερη στρώση σαβουαγιάρ, που είναι και η τελευταία αν η φόρμα δεν είναι πολύ βαθιά. Αν είναι πιο βαθιά βάζουμε και δεύτερη στρώση μήλων και στο τέλος τα σαβουαγιάρ.
Αφού κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ ώστε να σταθεροποιηθεί καλά.
Κρέμα βανίλιας: Βράζουμε το γάλα με τη βανίλια, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ένα φλιτζάνι με λίγο από το γάλα και προσθέτουμε το αυγό και τη ζάχαρη άχνη ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά πυκνό.
Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Για να σερβίρουμε το γλυκό, ξεφορμάρουμε την πουτίγκα, από πάνω ρίχνουμε μερικές κουταλιές από την αραιή κρέμα βανίλιας και στολίζουμε με κερασάκια κομμένα σε τέσσερα κομμάτια.
Συνταγή: Αντωνία Λιβανού
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης