Λαχταριστές κροκέτες ρυζιού με γέμιση γαρίδας, που μπορούν να γίνουν ακόμα και με το ρύζι που σας περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα.
Υλικά
- 350γρ. ρύζι γλασέ
- 200γρ. γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
- 1 πράσο
- 50γρ. βούτυρο φρέσκο
- 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί
- 4 αβγά
- φρυγανιά τριμμένη
- αλεύρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλατι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Καθαρίζετε το πράσο και ψιλοκόβετε μόνο το άσπρο μέρος.Βήμα 2
Το σοτάρετε σε 30γρ. από το βούτυρο και στη συνέχεια σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει.Βήμα 3
Προσθέτετε τις γαρίδες ψιλοκομμένες (αν είναι μεγάλες), αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά μόνο!Βήμα 4
Ετοιμάζετε το ρύζι: Βράζετε το ρύζι σε μπόλικο, αλατισμένο νερό. Το σουρώνετε και το ανακατεύετε με το υπόλοιπο βούτυρο, όσο είναι ακόμα ζεστό.Βήμα 5
Προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε ένα αβγό ελαφρά χτυπημένο και πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Βήμα 6
Φτιάχνετε τις κροκέτες: Παίρνετε μια κουταλιά από το ρύζι, σχηματίζετε ένα μπαλάκι στην παλάμη σας και βάζετε στο κέντρο λίγο από το μίγμα πράσου-γαρίδας. Πλάθετε καλά και φτιάχνετε μια μπάλα λίγο μεγαλύτερη από το μέγεθος ενός καρυδιού. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.Βήμα 7
Αλευρώνετε τις κροκέτες, τις περνάτε από τα υπόλοιπα χτυπημένα αβγά και τέλος, από την τριμμένη φρυγανιά. Αφήνετε τις κροκέτες στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξουν ή μέχρι να έρθει η ώρα να τις τηγανίσετε.Βήμα 8
Ζεσταίνετε σε βαρύ τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο, τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρετε ζεστές, για πρώτο πιάτο, μαζί με πράσινη σαλάτα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb