kritsinia-therino-anoigma
clock icon
30'

Κριτσίνια σφολιάτας με πιπεριά και πικάντικη φέτα

Υλικά

    Μερίδεs: 4

    Για τα σφολιατίνια με φέτα

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 200 γρ. φέτα πικάντικη
  • 3 κλωναράκια θυμάρι
  • μαύρο πιπέρι
  • 2 κουτ.σούπας βούτυρο λιωμένο
  • τριμμένα γαριδάκια για την επικάλυψη ή σουσάμι ή καλαμποκάλευρο χοντρό
  • Για τα σφολιατίνια με πιπεριά

  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
  • 100 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
  • 10 φέτες λεπτοκομμένο σαλάμι αέρος
  • μαυροσούσαμο για επικάλυψη

Με ζύμη σφολιάτας μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε τραγανά κριτσίνια σε παραλλαγές εξίσου νόστιμες: με πιπεριά ή με φέτα

Καλό είναι ο πάγκος που θα ανοίξουμε τη σφολιάτα να είναι κρύος, όπως και το περιβάλλον, γιατί η σφολιάτα είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία. Αν ζεσταθεί, δεν θα μπορέσουμε να τη δουλέψουμε.

Πρέπει επίσης να κάνουμε γρήγορες κινήσεις γιατί η θερμοκρασία των χεριών επηρεάζει την υφή της.

Σφολιατίνια με φέτα: Τρίβουμε το τυρί και το αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ.

Σφολιατίνια με πιπεριά: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν για 2΄. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Παίρνουμε κάθε φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε στα τέσσερα. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να έχουμε πάντα κρύα σφολιάτα. Κόβουμε τα κομμάτια σε λωρίδες πάχους 1 εκ., αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα της φέτας ή με το μείγμα της πιπεριάς.

Στριφογυρίζουμε κάθε κομμάτι και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο ή με χοντρό καλαμποκάλευρο ή με τρίμματα από γαριδάκι ή σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στη μεσαία θέση του φούρνου για 10΄-15΄, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε τα σφολιατίνια σε σχάρα να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Καλό είναι ο πάγκος που θα ανοίξουμε τη σφολιάτα να είναι κρύος, όπως και το περιβάλλον, γιατί η σφολιάτα είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία. Αν ζεσταθεί, δεν θα μπορέσουμε να τη δουλέψουμε.

Πρέπει επίσης να κάνουμε γρήγορες κινήσεις γιατί η θερμοκρασία των χεριών επηρεάζει την υφή της.

Βήμα 2

Σφολιατίνια με φέτα: Τρίβουμε το τυρί και το αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ.

Βήμα 3

Σφολιατίνια με πιπεριά: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν για 2΄. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 4

Παίρνουμε κάθε φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε στα τέσσερα. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να έχουμε πάντα κρύα σφολιάτα. Κόβουμε τα κομμάτια σε λωρίδες πάχους 1 εκ., αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα της φέτας ή με το μείγμα της πιπεριάς.

Βήμα 5

Στριφογυρίζουμε κάθε κομμάτι και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο ή με χοντρό καλαμποκάλευρο ή με τρίμματα από γαριδάκι ή σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στη μεσαία θέση του φούρνου για 10΄-15΄, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε τα σφολιατίνια σε σχάρα να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY