kritsinia-pretzel
clock icon
50'

Κριτσίνια σφολιάτας με γεύση πρέτσελ

Υλικά

    Μερίδες: 6 άτομα

  • 2 φρέσκα φύλλα σφολιάτας
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη γραβιέρα
  • 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
  • χοντρό αλάτι

Αν ψάχνετε ένα διαφορετικό καλωσόρισμα για το γιορτινό σας τραπέζι, αυτό δεν είναι άλλο από τα καταπληκτικά κριτσίνια με την ξεχωριστή γεύση πρέτσελ

Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στον πάγκο, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το τυρί. Εφάπτουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας επάνω και με έναν πλάστη το πατάμε, πλαταίνοντάς το ελαφρά.

Με ροδέλα κοπής κόβουμε τη σφολιάτα στη μέση οριζόντια και συνεχίζουμε κάθετα κόβοντας λωρίδες των 2 εκ. Στρίβουμε κάθε λωρίδα και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη σε δίσκο ψησίματος, που τον έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τον δίσκο στην κατάψυξη μέχρι το ψήσιμο ή για 30΄ τουλάχιστον.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόδα με 500 ml παγωμένο νερό και βουτάμε μέσα τα κριτσίνια και τα ξαναβάζουμε στον δίσκο ψησίματος. Πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και ψήνουμε για 20΄ στους 180°C

Διαδικασία

Βήμα 1

Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας στον πάγκο, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο ή το βούτυρο, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το τυρί. Εφάπτουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας επάνω και με έναν πλάστη το πατάμε, πλαταίνοντάς το ελαφρά.

Βήμα 2

Με ροδέλα κοπής κόβουμε τη σφολιάτα στη μέση οριζόντια και συνεχίζουμε κάθετα κόβοντας λωρίδες των 2 εκ. Στρίβουμε κάθε λωρίδα και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη σε δίσκο ψησίματος, που τον έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τον δίσκο στην κατάψυξη μέχρι το ψήσιμο ή για 30΄ τουλάχιστον.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόδα με 500 ml παγωμένο νερό και βουτάμε μέσα τα κριτσίνια και τα ξαναβάζουμε στον δίσκο ψησίματος. Πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και ψήνουμε για 20΄ στους 180°C