Τα χρόνια που δεν υπήρχαν λαϊκές και μανάβικα στην Κρήτη, το κάθε σπιτικό είχε το δικό του κήπο. Στην αρχή της παραγωγής των λαχανικών δεν έβγαιναν ικανοποιητικές ποσότητες, έτσι ώστε το κάθε είδος να μπορεί από μόνο του να στήσει κατσαρόλα. Οι νοικοκυράδες, λοιπόν, μάζευαν λίγα απ’ όλα για να γεμίσουν ένα ταψί. Οπότε, αν και πολύ νόστιμο, εκείνα τα χρόνια ήταν πιο πολύ αναγκαστική επιλογή.
Υλικά
- 2 τσακώνικες μελιτζάνες
- 3 κολοκύθια
- 1 πιπεριά πράσινη κέρατο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 100γρ. βλίτα
- 3 πατάτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κρεμμύδια φρέσκα
- 2 κρεμμύδια ξερά
- ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες φρέσκες
- 150γρ. φασολάκια
- 150γρ. μπάμιες
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 3 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
- ½ ματσάκι δυόσμο
- 3 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια
- 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο
- 200γρ. ξινομυζήθρα
- 100γρ. γραβιέρα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τα λαχανικά σε καρέ κομμάτια όπως και το μπριάμ και τα βλίτα τα ψιλοκόβετε μαζί με το μαϊντανό.Βήμα 2
Βάζετε τα υλικά μας σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε μέχρι το λάδι να απλωθεί σε όλα τα λαχανικά σας.Βήμα 3
Ψήνετε στο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά περίπου. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε την ξινομυζήθρα και τη γραβιέρα πάνω από τα λαχανικά.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία Κατή