Ένα φαγητό που μυρίζει θάλασσα, ιδανικό για τα καλοκαιρινά τραπεζώματα.
Υλικά
- 1 νεροπότηρο κριθαράκι χοντρό
- 1 χταπόδι μέτριο, 1 κιλό περίπου
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί από τη Σάμο
- 1 νεροπότηρο ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε το χταπόδι από τα εντόσθια της κουκούλας και το δόντι. Αποκόβετε την κουκούλα από το σώμα και την κόβετε σε μικρά κομματάκια, ενώ χωρίζετε τα πλοκάμια ένα-ένα.Βήμα 2
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Σοτάρετε 2-3 λεπτά και προσθέτετε το χταπόδι και το γλυκό κρασί.Βήμα 3
Αφήνετε να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 20 λεπτά.Βήμα 4
Προσθέτετε την ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σ’ ένα νεροπότηρο νερό. Πιπερώνετε καλά και μαγειρεύετε για 15 λεπτά ακόμα.Βήμα 5
Όταν το χταπόδι έχει γίνει τρυφερό, προσθέτετε ένα νεροπότηρο νερό, δυναμώνετε τη φωτιά και, μόλις ξαναπάρει βράση, ρίχνετε μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα, ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει το κριθαράκι.Βήμα 6
Σε 15 λεπτά περίπου το φαγητό σας είναι έτοιμο. Στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος δοκιμάζετε για να δείτε μήπως το κριθαράκι χρειάζεται λίγο αλάτι και προσθέτετε πιπέρι. Το σερβίρετε ζεστό σε πιατέλα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb