Τρώγεται σκέτη ως πρώτο πιάτο ή, αν την κάνετε πιο πηχτή, συνοδεύει τηγανητά μπαρμπούνια ή άλλα ψητά ψάρια.
Υλικά
- 1 κιλό αρακά φρέσκο
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 μαρούλια (τις καρδιές ψιλοκομμένες)
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
- αλάτι, πιπέρι
- ½ φλιτζάνι κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους ή 6 φετούλες από μαύρη μπαγκέτα
- άνηθο ψιλοκομμένο
- ελαιοπολτό
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε σε αλατισμένο νερό έξι κουταλιές σούπας από τον αρακά για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Τον στραγγίζετε και τον ρίχνετε αμέσως σε παγωμένο νερό. Τον στραγγίζετε ξανά και τον αφήνετε στην άκρη.Βήμα 2
Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το μαρούλι. Προσθέτετε τον αρακά, τον σοτάρετε μερικά λεπτά και ρίχνετε το ζωμό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να απορροφήσει το ζωμό. Αν χρειάζεται, ρίχνετε λίγο νερό ή ζωμό ακόμα.Βήμα 3
Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λιγάκι και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνετε.Βήμα 4
Σερβίρετε την κρέμα σε έξι ποτήρια ή μπολ και πασπαλίζετε με τον ολόκληρο αρακά, τον άνηθο και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια ή φρυγανίζετε τις λεπτές φετούλες του ψωμιού, τις αλείφετε με ελαιοπολτό και τοποθετείτε από μία σε κάθε ποτήρι. Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη.Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey