krema-me-araka
clock icon
60'

Κρέμα με αρακά και κουκουναρόσπορους

Υλικά

  • 1 κιλό αρακά φρέσκο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 μαρούλια (τις καρδιές ψιλοκομμένες)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα

  • ½ φλιτζάνι κουκουναρόσπορους καβουρδισμένους ή 6 φετούλες από μαύρη μπαγκέτα
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • ελαιοπολτό

Τρώγεται σκέτη ως πρώτο πιάτο ή, αν την κάνετε πιο πηχτή, συνοδεύει τηγανητά μπαρμπούνια ή άλλα ψητά ψάρια.

Βράζετε σε αλατισμένο νερό έξι κουταλιές σούπας από τον αρακά για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Τον στραγγίζετε και τον ρίχνετε αμέσως σε παγωμένο νερό. Τον στραγγίζετε ξανά και τον αφήνετε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το μαρούλι. Προσθέτετε τον αρακά, τον σοτάρετε μερικά λεπτά και ρίχνετε το ζωμό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να απορροφήσει το ζωμό. Αν χρειάζεται, ρίχνετε λίγο νερό ή ζωμό ακόμα.
Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λιγάκι και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνετε.
Σερβίρετε την κρέμα σε έξι ποτήρια ή μπολ και πασπαλίζετε με τον ολόκληρο αρακά, τον άνηθο και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια ή φρυγανίζετε τις λεπτές φετούλες του ψωμιού, τις αλείφετε με ελαιοπολτό και τοποθετείτε από μία σε κάθε ποτήρι. Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε σε αλατισμένο νερό έξι κουταλιές σούπας από τον αρακά για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Τον στραγγίζετε και τον ρίχνετε αμέσως σε παγωμένο νερό. Τον στραγγίζετε ξανά και τον αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το μαρούλι. Προσθέτετε τον αρακά, τον σοτάρετε μερικά λεπτά και ρίχνετε το ζωμό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να απορροφήσει το ζωμό. Αν χρειάζεται, ρίχνετε λίγο νερό ή ζωμό ακόμα.

Βήμα 3

Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λιγάκι και το πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 4

Σερβίρετε την κρέμα σε έξι ποτήρια ή μπολ και πασπαλίζετε με τον ολόκληρο αρακά, τον άνηθο και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια ή φρυγανίζετε τις λεπτές φετούλες του ψωμιού, τις αλείφετε με ελαιοπολτό και τοποθετείτε από μία σε κάθε ποτήρι. Τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey