κρέμα
clock icon
3:20'

Κρέμα μανιάτικου μπουρεκιού με σιρόπι σαγκουίνι

Υλικά

    Για την καραμέλα

  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 170 ml χυμό σαγκουίνι ή μανταρίνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για την κρέμα

  • 500 γρ. τυρί κρέμα (π.χ. γαλένι)
  • 12 μεγάλα αυγά
  • 400 ml ζαχαρούχο γάλα
  • 1,2 λίτρα γάλα εβαπορέ
  • 1 πρέζα βανίλια

Αυτή η κρέμα μοσχομυρίζει παράδοση, αφού είναι εμπνευσμένη από το μανιάτικο μπουρέκι. Μια συνταγή της Σταυριανής Ζερβακάκου.

Kαραμέλα: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με τον χυμό σαγκουίνι ή μανταρίνι και το αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν χωρίς ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να αποκτά γυαλιστερή, απαλή υφή. Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και τη μοιράζουμε αμέσως σε ατομικά φορμάκια ή σε μία μεγάλη φόρμα, καλύπτοντας τη βάση τους.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Kρέμα: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει ακόμη πιο αφράτο και κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το εβαπορέ και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.

Μοιράζουμε την κρέμα πάνω από την καραμέλα στα φορμάκια ή στη μεγάλη φόρμα. Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε γεμίσει μέχρι τη μέση με νερό (μπεν μαρί) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι η κρέμα να σταθεροποιηθεί, αλλά να παραμένει κάπως ρευστή στο κέντρο.

Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αναποδογυρίζοντας ώστε η καραμέλα να τρέξει από πάνω. Σερβίρουμε με φρέσκες φέτες ή φιλέτα σαγκουίνι για μια δροσερή, αρωματική αντίθεση.

 

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Kαραμέλα: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με τον χυμό σαγκουίνι ή μανταρίνι και το αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν χωρίς ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να αποκτά γυαλιστερή, απαλή υφή. Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και τη μοιράζουμε αμέσως σε ατομικά φορμάκια ή σε μία μεγάλη φόρμα, καλύπτοντας τη βάση τους.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Kρέμα: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει ακόμη πιο αφράτο και κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το εβαπορέ και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.

Βήμα 3

Μοιράζουμε την κρέμα πάνω από την καραμέλα στα φορμάκια ή στη μεγάλη φόρμα. Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε γεμίσει μέχρι τη μέση με νερό (μπεν μαρί) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι η κρέμα να σταθεροποιηθεί, αλλά να παραμένει κάπως ρευστή στο κέντρο.

Βήμα 4

Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αναποδογυρίζοντας ώστε η καραμέλα να τρέξει από πάνω. Σερβίρουμε με φρέσκες φέτες ή φιλέτα σαγκουίνι για μια δροσερή, αρωματική αντίθεση.

 

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography