Αυτή η κρέμα μοσχομυρίζει παράδοση, αφού είναι εμπνευσμένη από το μανιάτικο μπουρέκι. Μια συνταγή της Σταυριανής Ζερβακάκου.
Υλικά
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 170 ml χυμό σαγκουίνι ή μανταρίνι
- 1 πρέζα αλάτι
- 500 γρ. τυρί κρέμα (π.χ. γαλένι)
- 12 μεγάλα αυγά
- 400 ml ζαχαρούχο γάλα
- 1,2 λίτρα γάλα εβαπορέ
- 1 πρέζα βανίλια
Για την καραμέλα
Για την κρέμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Kαραμέλα: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με τον χυμό σαγκουίνι ή μανταρίνι και το αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν χωρίς ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να αποκτά γυαλιστερή, απαλή υφή. Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και τη μοιράζουμε αμέσως σε ατομικά φορμάκια ή σε μία μεγάλη φόρμα, καλύπτοντας τη βάση τους.
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Kρέμα: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει ακόμη πιο αφράτο και κρεμώδες. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το εβαπορέ και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ρευστό μείγμα.
Βήμα 3
Μοιράζουμε την κρέμα πάνω από την καραμέλα στα φορμάκια ή στη μεγάλη φόρμα. Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε γεμίσει μέχρι τη μέση με νερό (μπεν μαρί) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι η κρέμα να σταθεροποιηθεί, αλλά να παραμένει κάπως ρευστή στο κέντρο.
Βήμα 4
Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αναποδογυρίζοντας ώστε η καραμέλα να τρέξει από πάνω. Σερβίρουμε με φρέσκες φέτες ή φιλέτα σαγκουίνι για μια δροσερή, αρωματική αντίθεση.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography