kubeba_syn_egyptioton

Υλικά

  • 200 γρ. πλιγούρι
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • φρέσκο κόλιανδρο
  • σπόρους ροδιού
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Λέγονται boubeba ή kibbeh και τα βρίσκουμε σε όλες τις κουζίνες της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Κύπρο, όπου τα αποκαλούν κούπες ή κουπέπια. Απαιτούν τεχνική στο πλάσιμο γι’ αυτό και ήταν φαγητό το οποίο αναλάμβαναν οι έμπειρες μαγείρισσες.

Σε ένα μεγάλο μπολ, μουσκεύουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό και το αφήνουμε για περίπου 40' να φουσκώσει. Το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε καλά. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τον μισό κιμά, τη μισή ποσότητα μπαχαρικών, το ένα κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια αλέθουμε το μείγμα στο μούλτι, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί, μέχρι να γίνει μια μάζα σαν ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 15' περίπου.

Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε ελαφρώς. Αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, σε ένα πιο μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τον υπόλοιπο μισό κιμά. Μόλις πάρει λίγο χρώμα, ρίχνουμε το ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μισά μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και τον αφήνουμε να καβουρδιστεί καλά μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά στο τηγάνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε στο αλάτι, προσθέτουμε το κουκουνάρι και ανακατεύουμε.

Σύνθεση: Σε ένα μπολ βάζουμε παγωμένο νερό. Αυτό θα μας χρειαστεί για να βρέχουμε τα χέρια μας κάθε φορά που θα πιάνουμε τη ζύμη από το πλιγούρι και τον κιμά.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος ενός μικρού αυγού στα βρεγμένα χέρια μας και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα ώστε να σχηματίσουμε μια φωλιά.

Γεμίζουμε τη φωλιά με μια κουταλιά από το μείγμα του κιμά και κλείνουμε προσεκτικά σχηματίζοντας ένα μακρόστενο μπαλάκι με μυτερές άκρες.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Αφού ολοκληρώσουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη τα κουπέπια και τα βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 15'.

Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για περίπου 3'- 4' μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τα σερβίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο και σπόρους ροδιού.

Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ, μουσκεύουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό και το αφήνουμε για περίπου 40' να φουσκώσει. Το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε καλά. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με τον μισό κιμά, τη μισή ποσότητα μπαχαρικών, το ένα κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια αλέθουμε το μείγμα στο μούλτι, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί, μέχρι να γίνει μια μάζα σαν ζύμη.

Βήμα 2

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 15' περίπου.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε ελαφρώς. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Παράλληλα, σε ένα πιο μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τον υπόλοιπο μισό κιμά. Μόλις πάρει λίγο χρώμα, ρίχνουμε το ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μισά μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και τον αφήνουμε να καβουρδιστεί καλά μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά στο τηγάνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε στο αλάτι, προσθέτουμε το κουκουνάρι και ανακατεύουμε.

Βήμα 5

Σύνθεση: Σε ένα μπολ βάζουμε παγωμένο νερό. Αυτό θα μας χρειαστεί για να βρέχουμε τα χέρια μας κάθε φορά που θα πιάνουμε τη ζύμη από το πλιγούρι και τον κιμά.

Βήμα 6

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος ενός μικρού αυγού στα βρεγμένα χέρια μας και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα ώστε να σχηματίσουμε μια φωλιά.

Βήμα 7

Γεμίζουμε τη φωλιά με μια κουταλιά από το μείγμα του κιμά και κλείνουμε προσεκτικά σχηματίζοντας ένα μακρόστενο μπαλάκι με μυτερές άκρες.

Βήμα 8

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Αφού ολοκληρώσουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη τα κουπέπια και τα βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 15'.

Βήμα 9

Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για περίπου 3'- 4' μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τα σερβίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο και σπόρους ροδιού.

Συνταγή: Ρέντα Σαΐσα
Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης