Kotopoulo_ksidato_anoigma
clock icon
1:15'

Κοτόπουλο ξιδάτο απ’ τη Λυών

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες και φιλεταρισμένο, χωρίς πέτσα (εναλλακτικά πάρτε δυο φιλέτα στήθος και δύο ως τέσσερα φιλέτα μπούτια)
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 2 ντομάτες χωρίς φλούδα και σπόρια, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 30+30 γρ. βούτυρο
  • 15 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 6 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 250 ml ξίδι λευκού κρασιού (προτιμήστε λευκό μπαλσάμικο)
  • 500 ml ζωμό κότας
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια κλασική συνταγή της Λυών που βγάζει ένα εντυπωσιακά νόστιμο αποτέλεσμα χάρη στη μείωση του ξιδιού μαζί με σκόρδο και μαϊντανό, προσομοιάζοντας στη λογική του Κερκυραϊκού σοφρίτο.

Προεργασία: Φτιάχνετε τον ζωμό αναμιγνύοντας 2 κουτ. σούπας  υγρό ζωμό κότας με 500 ml βραστού νερού. Για να αποκολληθεί εύκολα η φλούδα απ’ τις τομάτες, την χαράζετε με αιχμηρό μαχαίρι γύρω-γύρω και σταυρωτά και τις βάζετε σε βραστό νερό για 1 λεπτό. Τις αφαιρείτε και τις ξεφλουδίζετε πολύ πιο εύκολα. Στη συνέχεια αφαιρείτε τα σπόρια τους και τις ψιλοκόβετε σε μικρά κυβάκια.

Σοτάρετε το κοτόπουλο: Κόβετε το στήθος του κοτόπουλου στη μέση του ύψους του, ώστε να έχετε δυο περίπου ισοπαχή κομμάτια. Αλευρώνετε και αλατοπιπερώνετε, όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε εμαγιέ κατσαρόλα, λιώνετε 30 γρ. βούτυρο και το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κοτόπουλο από παντού να πάρει χρώμα για περίπου 8’.

Μαγειρεύετε το κοτόπουλο: Χαμηλώνετε την ένταση και προσθέτετε στη κατσαρόλα το ξίδι που γρήγορα ξεκινά να βράζει. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες τομάτες και το πολτοποιημένο σκόρδο. Καλύπτετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 30’ στο ελάχιστο της έντασης, ελέγχοντας κάθε τόσο μη κολλήσει κανένα κομμάτι κοτόπουλου λόγω του αλευρώματος.

Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Αφαιρείτε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μπολ που το σκεπάζετε να μείνει ζεστό. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα το ζωμό. Ανεβάζετε την ένταση, χωρίς καπάκι πλέον, προκειμένου να μειώσετε σταδιακά τον ζωμό στο 1/3 περίπου.

Όταν μειωθεί αρκετά η σάλτσα και αρχίζει να γίνεται λεπτόρρευστη (περίπου σε 10’), προσθέτετε τα υπόλοιπα 30 γρ. βουτύρου για να δώσει βελούδινη υφή και νοστιμιά, κατεβάζοντας σε χαμηλή ένταση τώρα και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τον μαϊντανό. Τέλος προσθέτετε τη κρέμα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και πιπέρι. Βάζετε πίσω τα κομμάτια του κοτόπουλου στη σάλτσα να ξαναπάρουν θερμοκρασία και σβήνετε την εστία.

Σερβίρισμα: Η συνταγή είθισται να σερβίρεται στη Γαλλία με μικρές πατάτες ατμού ή πουρέ, αλλά κάλλιστα ταιριάζει και με τις ψητές πατάτες του μποξέρ, ή με μικρά ζυμαρικά ή με ρύζι, ή και χωρίς τίποτα απολύτως, μια και είναι εξαιρετικά νόστιμη και πληθωρική!

Διαδικασία

Βήμα 1

Προεργασία: Φτιάχνετε τον ζωμό αναμιγνύοντας 2 κουτ. σούπας  υγρό ζωμό κότας με 500 ml βραστού νερού. Για να αποκολληθεί εύκολα η φλούδα απ’ τις τομάτες, την χαράζετε με αιχμηρό μαχαίρι γύρω-γύρω και σταυρωτά και τις βάζετε σε βραστό νερό για 1 λεπτό. Τις αφαιρείτε και τις ξεφλουδίζετε πολύ πιο εύκολα. Στη συνέχεια αφαιρείτε τα σπόρια τους και τις ψιλοκόβετε σε μικρά κυβάκια.

Βήμα 2

Σοτάρετε το κοτόπουλο: Κόβετε το στήθος του κοτόπουλου στη μέση του ύψους του, ώστε να έχετε δυο περίπου ισοπαχή κομμάτια. Αλευρώνετε και αλατοπιπερώνετε, όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε εμαγιέ κατσαρόλα, λιώνετε 30 γρ. βούτυρο και το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κοτόπουλο από παντού να πάρει χρώμα για περίπου 8’.

Βήμα 3

Μαγειρεύετε το κοτόπουλο: Χαμηλώνετε την ένταση και προσθέτετε στη κατσαρόλα το ξίδι που γρήγορα ξεκινά να βράζει. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες τομάτες και το πολτοποιημένο σκόρδο. Καλύπτετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 30’ στο ελάχιστο της έντασης, ελέγχοντας κάθε τόσο μη κολλήσει κανένα κομμάτι κοτόπουλου λόγω του αλευρώματος.

Βήμα 4

Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Αφαιρείτε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μπολ που το σκεπάζετε να μείνει ζεστό. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα το ζωμό. Ανεβάζετε την ένταση, χωρίς καπάκι πλέον, προκειμένου να μειώσετε σταδιακά τον ζωμό στο 1/3 περίπου.

Όταν μειωθεί αρκετά η σάλτσα και αρχίζει να γίνεται λεπτόρρευστη (περίπου σε 10’), προσθέτετε τα υπόλοιπα 30 γρ. βουτύρου για να δώσει βελούδινη υφή και νοστιμιά, κατεβάζοντας σε χαμηλή ένταση τώρα και στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τον μαϊντανό. Τέλος προσθέτετε τη κρέμα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και πιπέρι. Βάζετε πίσω τα κομμάτια του κοτόπουλου στη σάλτσα να ξαναπάρουν θερμοκρασία και σβήνετε την εστία.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Η συνταγή είθισται να σερβίρεται στη Γαλλία με μικρές πατάτες ατμού ή πουρέ, αλλά κάλλιστα ταιριάζει και με τις ψητές πατάτες του μποξέρ, ή με μικρά ζυμαρικά ή με ρύζι, ή και χωρίς τίποτα απολύτως, μια και είναι εξαιρετικά νόστιμη και πληθωρική!